חשיבה מילולית

 חלק זה במבחנים כולל 2 נושאים: מבחני אנלוגיות ומבחני הבנת הוראות.

אנלוגיות מילוליות

אנלוגיות הן שאלות בהן מוצג זוג מילים שיש ביניהן קשר מסויים, וצריך להחליט במי מבין ארבעת הצמדים בתשובות יש את אותו הקשר בדיוק.

דוגמה - שאלה ממבחן אנלוגיות מילוליות במבחנים הפסיכוטכניים:

מצאו את צמד המילים המקיים את אותו הקשר הקיים בשאלה ולחצו על התשובה הנכונה

נורה : מנורה

תשובה נכונה
תשובה לא נכונה

פתרון והסבר

זוהי דוגמא לאנלוגיה ברמה גבוהה שבה עין לא מיומנת יכולה בקלות לחשוב שהתשובה הנכונה היא תשובה מספר 1 או תשובה מספר 3 אך לא כך הוא הדבר. תשובות מספר 1 ו-3 דומות מבחינת עולם התוכן ולכן מבלבלות, אך מה שצריך זה למצוא את הקשר המדוייק והמהותי בין צמד המילים בשאלה ואז לבחור את המילים שמבטאות את אותו הקשר בדיוק. בדוגמא שלנו נורה היא החלק הפעיל במנורה, כך שניתן לומר שהמנורה היא הכלי המאפשר להשתמש בנורה. באותו אופן, מברשת שיניים היא כלי המאפשר את פעולת משחת השיניים ולכן התשובה הנכונה היא תשובה מספר 4.


הבנת הוראות

מבחני הבנת הוראות הם מבחנים שבודקים את יכולת המועמדים למענה מדוייק על ההוראות הניתנות לו. במבחן זה יש לתת תשומת לב רבה לכל חלקי ההוראה, כי כמעט תמיד יופיע מסיח שגוי המכוון למי שלא קרא את ההוראה עד סופה.

דוגמה - שאלת הוראות במבחנים הפסיכוטכניים:

מצאו מהו המספר הקטן ביותר וסמנו את התשובה בה הוא מופיע בסדר הפוך: 1352, 2543, 6578, 1135

תשובה נכונה
תשובה לא נכונה

פתרון והסבר

המספר הקטן ביותר הוא 1135. יש למצוא את התשובה בה הוא מופיע בסדר הפוך – 5311.


חשיבה כמותית

 חלק זה כולל שאלות במתמטיקה בנושאי משוואות, בעיות מילולית, בעיות אחוזים, בעיות תנועה ודרך, בעיות הספק ועבודה, שאלות שברים, שורשים וחזקות, המוכרות לנו כולן מימי בית הספר. בחלק זה מה שבעיקר חשוב זה לשנן את החוקים, ופשוט לתרגל, לתרגל, ו...לתרגל!

דוגמה - בעיה עם משוואות במבחנים הפסיכוטכניים:
בעל חנות רהיטים רכש שולחנות במחיר כולל של 16,000 ש"ח. הוא מכר ארבעה שולחנות במחיר הקנייה, ואת יתר השולחנות מכר ב-80 שקלים יותר ממחיר הקנייה של כל שולחן. הרווח של בעל החנות היה בסך הכל 1,280 ש"ח. כמה שולחנות קנה בעל החנות ומה היה מחיר הקנייה של כל שולחן?
תשובה נכונה
תשובה לא נכונה

פתרון והסבר

טיפ כללי: בכל השאלות מסוג "שתי משוואות עם שני נעלמים" ניתן לפסול תשובות בצורה פשוטה יחסית. ידוע כי בסה"כ בעל החנות שילם 16,000 ש"ח, ואנו נשאלים על מחיר כל שולחן ומספר השולחנות. כלומר, בתשובה הנכונה מספר השולחנות כפול המחיר לכל שולחן צריך להיות שווה ל-16,000. ניתן לראות ששתי התשובות הראשונות מקיימות תנאי זה. כלומר, כבר פסלנו חצי מהתשובות מבלי שניסחנו ולו משוואה אחת. שיטה זו טובה לפסילת תשובות, אך כמעט אף פעם לא תוביל לתשובה הנכונה מכיוון שברוב המקרים יהיו לפחות שתי תשובות שיקיימו את התנאי הנדרש. על כן עלינו להיות בקיאים בדרך המתמטית.


הדרך המתמטית:

תחילה נגדיר את הנתונים: נגדיר את המחיר לכל שולחן כ-X ואת מספר השולחנות כ-Y. אם כך, ניתן לכתוב:

16000=Y*X. זו המשוואה הראשונה. מספר השולחנות כפול המחיר לשולחן שווה להוצאה הכוללת.

משום שנרכשו 4 שולחנות במחיר הקנייה, נסמן אותם כ-4X. על פי נתוני השאלה לא ידוע מהו מספר השולחנות שנרכשו ב-80 שקלים יותר ממחיר הקנייה, ולא ידוע מהו מחיר הקנייה שבו נרכשו כאמור ארבעת השולחנות. לכן ניצור מכפלה בין הגורמים הבאים: (Y-4)*(80+X). מכפלה זו מייצגת את כל השולחנות שנמכרו ב-80 שקלים יותר ממחיר הקנייה. אם כך, נוכל לנסח את המשוואה השנייה:

16,000+1,280=(4X+(80+X)*(Y-4.

נפתח סוגריים:

17,280=4X+80Y-320+XY-4X.

נצמצם:

17,280=80Y-320+XY.

נציב במקום XY את המשוואה הראשונה, כלומר, 16,000:

17,280=80Y-320+16,000.

נצמצם:

1,280=80Y-320

1,600=80Y

20=Y

כעת נציב זאת במשוואה הראשונה ונמצא את X:

16,000=20X

X=800.

התשובה הסופית היא: נרכשו 20 שולחנות במחיר 800 ש"ח.


אנלוגיות צורניות

 בפרק יופיעו אנלוגיות צורניות - בכל שאלה יופיע זוג צורות בעל חוקיות מסוימת, ועליכם יהיה להחליט איזו מבין האפשרויות תהיה הצורה הבאה. 

לדוגמה - שאלה מתוך אנלוגיות צורניות:

שאלה לדוגמה אנלוגיות צורניות צו ראשון
תשובות לדוגמה אנלוגיות צורניות צו ראשון

 

תשובה נכונה
תשובה לא נכונה

פתרון והסבר

כל החלקים שהיו שחורים בצורה הראשונה (1), הפכו ללבנים בצורה השנייה (2) ולהפך. 
בדומה לאנלוגיות מילוליות, בכל שאלה של אנלוגיות צורניות נתונה דוגמה של שתי צורות (1 ו-2) שקיים ביניהן קשר מסוים. על הנבדק לחפש תשובה (מסיח) המקיימת קשר דומה עם צורת ההשוואה (צורה 3).


חשיבה צורנית

בפרק יופיעו סדרות מטריצות צורניות בנות 8 צורות המייצגות חוקיות מסוימת. עליכם יהיה להחליט איזו מבין האפשרויות תהיה הצורה התשיעית בסדרה.

לדוגמה - שאלה מתוך חשיבה צורנית:

שאלה לדוגמה חשיבה צורנית
חשיבה צורנית תשובות שאלה לדוגמה
תשובה נכונה
תשובה לא נכונה

זוהי מטריצה של מחיקת אלמנטים. הצורה הבסיסית נמצאת בצד שמאל בכל שורה: בשורה ראשונה - סימן פלוס +, בשורה שניה - סימן האות T ובשורה שלישית - קו מאוזן. במעבר מטור לטור קיים תהליך של החסרת חלק. בטור האמצעי נמחק הצד השמאלי של כל צורה ובטור הימני נמחק הצד הימני בכל צורה. בצורה החסרה יוותר רק ריבוע במרכז. 

התשובה הנכונה היא ד.

 


כיצד מתקיימים המבחנים?

המבחנים הפסיכוטכניים בצו הראשון מתקיימים בתחנת המבחנים הפסיכוטכניים ומתבצעים במחשב. לכל שאלה במבחנים מוקצב זמן מוגבל - בין דקה לדקה וחצי - ותוכלו לעקוב אחריו בעזרת שעון העצר שיופיע בחלק העליון של המסך. בתחילת המבחנים תקבלו דף לבן אחד לטיוטה ועיפרון, ויהיה עליכם להחזיר אותם למאבחנת בסיום המבחן. במהלך המבחנים, תוכלו להשתמש במחשבון ולקחת הפסקה בין פרק לפרק. אם יישאר לכם זמן בסיום מילוי אחד הפרקים, תוכלו לחזור לאחור ולבדוק את השאלות שכבר סימנתם לפני שתעברו לפרק הבא.

 

אפשר לעזור לך? סימן שאלה
אפשר לעזור לך?
או מלאו את הפרטים הבאים ונחזור אליכם בהקדם:
-
תודה שפנית אלינו!
הייתה בעיה בשליחת הטופס. אנא נסו שנית.
מעוניינים בפרטים נוספים?
צרו קשר

Vהשאירו פרטים או התקשרו: 03-5377361

-
תודה שפנית אלינו!
הייתה בעיה בשליחת הטופס. אנא נסו שנית.