מפת התמצאות - תהליך הקבלה ללימודי רפואה

לפני שניכנס לפרטים הקטנים של המסע שלכם ללימודי רפואה באוניברסיטת תל אביב, באוניברסיטה העברית או בטכניון, נשרטט בקווים כלליים את התחנות העיקריות שצפויות לכם בדרך:

 הרשמה + סכם ראשוני (נתונים קוגניטיביים)

כמו בכל תואר, כדי לתפוס מקום בתהליך הקבלה תצטרכו להירשם באתר האוניברסיטה שתרצו ללמוד בה ולשלם דמי הרשמה. כדי לעבור לשלב הבא תצטרכו שציון הסכם שלכם, שמורכב מציון הפסיכומטרי ומממוצע הבגרויות שלכם, יעמוד בתנאי הסף של האוניברסיטה (כל אוניברסיטה דורשת ציון סכם אחר). 

← עוד על הסכם

 מערכות מו"ר ומרק"ם (נתונים לא קוגניטיביים)

מבחני אישיות שמורכבים משני שלבים:

• שאלון אישי-ביוגרפי - שאלון שכולל 15-10 שאלות פתוחות הנוגעות לאירועים חשובים ולחוויות מעצבות מהעבר שלכם. השאלון נערך בכיתת מבחנים ואורך שעתיים וחצי. לשאלון יש משקל של 30% בציון הסופי של מו"ר מרק"ם. 

← עוד על השאלון האישי-ביוגרפי

• מרכז הערכה - בשלב זה תעברו בין שש תחנות משלושה סוגים: תחנות ריאיון אישי, תחנות דילמות מעולם הרפואה ותחנות סימולציה עם שחקן או שחקנית. כל תחנה אורכת 10 דקות, ובין לבין יהיו לכם בערך שתי דקות להתכונן לתחנה הבאה. למרכז ההערכה יש משקל של 55% בציון הסופי של מו"ר מרק"ם. 

← עוד על מרכז ההערכה

שמעתם משהו על שאלון שאו"ל (של"ו) ואתם לא מבינים במה מדובר? כתבנו על זה כאן.

 נו, התקבלתי?

לאחר שתשלימו את כל השלבים והתחנות, הציונים שלכם יועברו למוסדות שנרשמתם אליהם. הקבלה לאוניברסיטה העברית ולאוניברסיטת תל אביב מתבססת על הסכם הסופי שלכם - שקלול של הסכם הראשוני שלכם ושל הציונים שלכם במו"ר מרק"ם, ואילו הקבלה לטכניון מתבססת על ציוני מו"ר מרק"ם בלבד (כלומר הסכם הראשוני כבר לא רלוונטי בשלב זה בטכניון).

 ועכשיו מגיע החלק הקשה באמת - לחכות למכתב התשובה...


אין סכם - יש דאגות

סכם ראשוני הוא תנאי הסף הבסיסי ביותר שאתם צריכים לעמוד בו כדי להתקדם בתהליך הקבלה ללימודי הרפואה. סכמי הקבלה משתנים מאוניברסיטה לאוניברסיטה ומשנה לשנה, ומשוקללים מציון הפסיכומטרי שקיבלתם (צריך לקבל מינימום 120 באנגלית) ומממוצע הבגרויות שלכם (כולל בונוסים, חובה 4 יח"ל לפחות במתמטיקה). אם סיימתם בהצלחה את הלימודים במכינה קדם-אקדמית, או שכבר יש לכם השכלה אקדמית חלקית או מלאה, הסכם שלכם ישוקלל גם מהנתונים האלה (בחלק מהמקרים במקום הפסיכומטרי או הבגרות, ובחלק מהמקרים בנוסף להם). 

אם חישבתם את הסכם שלכם וגיליתם שהציון שלכם לא מספיק (אפשר לעשות זאת דרך מחשבוני הסכם של הטכניון, של אוניברסיטת תל אביב ושל האוניברסיטה העברית), תוכלו לעשות מה שמועמדים רבים לפניכם עשו:

אפשרות א': לשפר פסיכומטרי

יש ארבעה מועדי פסיכומטרי מדי שנה (באביב, בקיץ, בסתיו ובחורף). לרוב, מועד האביב הוא המועד האחרון שתוכלו לגשת אליו כדי לנסות לשפר את הציון ולהתקבל לשנת הלימודים הקרובה.

אפשרות ב': לשפר בגרויות

שיפור בגרויות בהיקף של 5 יח"ל יזכה אתכם בבונוס המקסימלי ויעזור לכם להקפיץ את ממוצע הבגרויות שלכם. הרבה מועמדים משפרים מקצועות שנלמדו בהיקף מצומצם יחסית של 2 או 3 יחידות ואפשר להרחיב ל-5 יח"ל, כגון מתמטיקה, אזרחות והיסטוריה. 

אפשרות ג': מכינה קדם-אקדמית

כמו שאמרנו, לכל אוניברסיטה יש את הדרך שלה לשקלל את ציון המכינה בסכם. מה שחשוב להביא בחשבון אם אתם בוחרים באפשרות הזאת הוא שאין מכינה שתקפה לכל האוניברסיטאות, אז זה משהו שיכול להגביל אתכם באפשרויות הרישום. מעבר לזה, הלימודים במכינה עשויים לחייב אתכם להמתין שנה עד שתוכלו להירשם ללימודים.

עברתם את שלב הסכם?


המדריך למו"ר מרק"ם

נתחיל בלעשות קצת סדר: מערכת מו"ר ממיינת את המועמדים לרפואה באוניברסיטת תל אביב ובטכניון, ומערכת מרק"ם ממיינת את המועמדים לרפואה באוניברסיטה העברית. אם נרשמתם גם לאוניברסיטת תל אביב או לטכניון וגם לאוניברסיטה העברית, יוחלט עבורכם באופן רנדומלי לאיזו מערכת לגשת. מבחינת המיונים עצמם, אין כיום שום הבדל בהרכב של שתי המערכות. 

מה שואלים בשאלון האישי-ביוגרפי?

בשאלון האישי-ביוגרפי תישאלו 15-10 שאלות (שמורכבות מתתי-שאלות), העוסקות בחוויות מהעבר שלכם ובהתמודדות שלכם עם אירועים מורכבים ורגישים. השאלות בשאלון מתחלקות לשני סוגים:

1. שאלות תפקיד - בשאלות אלו תתבקשו לתאר תפקיד שמילאתם בעבר ואת הקשיים שהוא הציב בפניכם. בשאלות מסוג זה תידרשו קודם כול לתת כמה פרטים על התפקיד, לאחר מכן לתאר אותו ב-10-9 שורות ואז לדון בקשיים שהיו בו ב-7 שורות. זו דוגמה לשאלת תפקיד:

תאר/י תפקיד שמילאת לאחר תקופת התיכון (בצבא, בשירות לאומי, בעבודה)

· מילוי פרטים על התפקיד: המסגרת, הממונה, מועד התחלת התפקיד, מועד הסיום וכו'.
· תאר/י את התפקיד, מה עשית במסגרתו?
· תאר/י קשיים שהיו לך בתפקיד וכיצד התמודדת איתם.

2. שאלות קונפליקט - בשאלות אלו תתבקשו לנתח מקרים מסוימים מהחיים שלכם שהיו כרוכים בהתמודדות עם איזשהו קונפליקט. שאלות מסוג זה לרוב כוללות 5-4 תתי-סעיפים, שלכל אחד מהם הגבלות שורות של בערך 5-3 שורות. כך למשל נראית שאלת קונפליקט:

תאר/י מעשה שעשית ומעורר בך חרטה עד היום:

· תיאור המקרה
· למה נהגת כפי שנהגת?
· איך לדעתך היית צריך/ה לנהוג?
· האם היום היית נוהג/ת אחרת? למה?
· מה למדת מהמקרה?

הרעיון בשאלון האישי-ביוגרפי הוא להבין בעזרת התשובות שלכם אם יש לכם התכונות שמצפים למצוא אצל סטודנטים לרפואה - למשל יוזמה, אחריות, מודעות עצמית, יכולת לפעול תחת לחץ ותקשורת בין-אישית ברמה גבוהה. אומנם לכל שאלה בשאלון יש הגבלת שורות, אבל כדאי מראש שתכינו את עצמכם: במהלך השעתיים וחצי שאורך השאלון, אתם הולכים למלא לא מעט עמודים.

 מועד השאלון האישי-ביוגרפי הקרוב: 19.7.24 (אפשר להגיש בקשה לתנאים מותאמים עד 5.6.24)

תתנסו במה שמחכה לכם במיונים

איך ייראה היום שלי במרכז ההערכה?

במרכז ההערכה תעברו, כאמור, בין שלושה סוגי תחנות:

1. שתי תחנות ריאיון אישי - בתחנות אלו תישאלו שאלות דומות לאלו שנשאלתם בשאלון הביוגרפי, רק שהפעם זה יהיה מול אדם (ולא מול דף) ומוגבל בזמן קצר מאוד. הינה כמה שאלות לדוגמה מהריאיון האישי:

• תאר/י מקרה שבו קיבלת החלטה לא פופולרית.
• תאר/י קשיים שחווית כשניסית להשתלב במסגרת כלשהי.
• האם את/ה שואף/ת להיות בעמדת סמכות?

2. תחנת דיון בדילמות מעולם הרפואה - בתחנות אלו תתבקשו להתייחס לתרחיש תיאורטי שקשור לעבודת הרופאים. התרחיש יטמון בחובו איזשהו קונפליקט, ואתם תצטרכו להסביר איך הייתם מתמודדים איתו. דוגמאות לתרחישים כאלה:

• כיצד היית נוהג/ת אם היית רופא/ה בחדר מיון, ועובדת זרה, שאין לה ביטוח בריאות, הייתה מגיעה אליך/אלייך לטיפול דחוף?
• כיצד היית נוהג/ת אם היית רופא/ה, והורי מטופל שלך, נער החולה בסרטן, היו מתנגדים לתת לו טיפול שהמלצת עליו כי הוא גורם לתופעות לוואי קשות?
• כיצד היית נוהג/ת אם היית רופא/ה, והיית מגלה שמטופלת שלך התארסה למטופל שלך מבלי לדעת שהוא נשא HIV?

3. שלוש תחנות סימולציות - בתחנות אלו תשתתפו בסימולציות של תרחישים שיש בהם איזושהי מורכבות או בעייתיות, לצד שחקן או שחקנית מקצועיים. הסימולציות עצמן אורכות חמש דקות, וחמש דקות נוספות יוקדשו לתחקור האופן שבו התמודדתם עם המצב שהוצג בתרחיש. דוגמאות לסימולציות אופייניות לתחנה זו:

• את/ה עובד/ת סוציאלי/ת, ואת/ה משוחח/ת עם אימא מאמצת של נער בן 18, המתנגדת לרצון בנה המאומץ לפגוש את הוריו הביולוגיים.
• את/ה רופא/ת משפחה ואת/ה משוחח/ת עם מטופל שלך, גבר בריא, שמאז מותו של אביו מהתקף לב, מגיע למרפאה לעיתים קרובות ומבקש להישלח לבדיקות אף על פי שברור שהן לא נחוצות.
• את/ה עובד/ת במחלקה הסיעודית בבית אבות, ואת/ה משוחח/ת עם בתו של אחד החולים, ומבין מהשיחה שהיא מתכוונת לסייע לאביה לסיים את חייו.

כמה מילים על שאלון שאו"ל (של"ו)

שאלון שאו"ל (שאלון אישיות למיון - בעבר של"ו) הוא שאלון אישיות שנוסף ב-2021 כתחנה במרכז ההערכה, במסגרת השינויים וההתאמות שהקורונה הביאה. בשאלון מוערכים חמישה ממדי אישיות: נועם הליכות, מצפוניות, מוחצנות, פתיחות מחשבתית ויציבות רגשית. כדי למקם אתכם ביחס לכל אחת מהתכונות האלה, יוצגו לפניכם 120 זוגות משפטים ותתבקשו לסמן את זה שאתם מזדהים איתו יותר. לדוגמה:

1. החיים שלי מתנהלים בקצב מסחרר.
2. אני חושש/ת לעשות טעויות טיפשיות במפגש עם אנשים אחרים.

גם אם אתם ממש לא מתחברים לאף אחד מהמשפטים - או מתחברים מאוד לשניהם - תצטרכו לבחור אחד שנכון יותר לגביכם. לשאלון מוקצבות 60 דקות, אבל לרוב מסיימים אותו הרבה לפני. 

חשוב לדעת - לשאלון של"ו משקל של 15% בציון של מו"ר מרק"ם*.

* לצד 55% שניתנים למרכז הערכה ו-30% לשאלון האישי-ביוגרפי.

אפשר להיבחן במו"ר מרק"ם רק פעם אחת בשנה.


שאלות נפוצות

עד מתי אפשר להירשם ללימודי רפואה בשנת הלימודים הקרובה?

המועד האחרון להרשמה לשנת הלימודים תשפ"ה (2024-2025)

• לאוניברסיטה העברית אפשר להירשם עד 30.4.24

• לטכניון אפשר להירשם עד 18.4.24 (למועמדים עם רקע אקדמי) ועד 1.5.24(למועמדים שמתבססים על הסכם)

• לאוניברסיטת תל אביב - ההרשמה נפתחת ב- 11.2.24, עדיין לא פורסם תאריך סיום הרשמה.

 

איפה נערכים מבחני מו"ר מרקם?

הנבחנים במבחני מו"ר ייבחנו בשאלון האישי-ביוגרפי באוניברסיטת תל אביב או בטכניון, ויזומנו למרכז הערכה במס"ר (המרכז לסימולציה רפואית) בתל השומר או בטכניון.

הנבחנים במבחני מרק"ם יזומנו לשאלון האישי-ביוגרפי ולמרכז הערכה באוניברסיטה העברית. 

מה המועד האחרון שאוכל לגשת לפסיכומטרי כדי להירשם לשנת הלימודים הקרובה?

מועד אפריל 2024 הוא ההזדמנות האחרונה שלכם לגשת לפסיכומטרי אם אתם רוצים להירשם לשנת הלימודים הקרובה (אוקטובר 24). כן, גם לאוניברסיטת בן גוריון.

האם יש הגבלה על מספר הפעמים שאפשר להירשם ללימודי רפואה?

לא, אין הגבלה על מספר הפעמים שאפשר להירשם ללימודים. מה שכן חשוב לזכור הוא שאפשר להיבחן במו"ר מרק"ם רק פעם אחת בשנה. 

מה טווח הציונים במבחני מו"ר מרק"ם?

טווח הציונים במבחנים נע בין 150 ל-250.

מתי מתקיימות מערכות מו"ר מרק"ם?

השנה הבחינות יתרחשו בתאריכים:

השאלון האישי-ביוגרפי ומרכז ההערכה של מו"ר מרק"ם* נערכים בימים נפרדים, לרוב בין החודשים מאי ליולי. 

השנה השאלון הביוגרפי ייערך בתאריך 19.7.24. 

מועדי מרכז הערכה:

הטכניון 15-25.7.24

העברית, בעין-כרם 14-25.7.24

מס"ר תל השומר 14-25.7.24

מסלול צמרת, עין-כרם 14-25.7.24

* למבחן מרק"ם יש מועד נוסף שמיועד למועמדים לעתודה הצבאית ולמועמדים שכבר יש להם השכלה אקדמית.

אפשר להגיש ערעור על ציוני מו"ר מרק"ם?

אפשר להגיש בקשה לבדיקה חוזרת של ההערכות שניתנו במרכז ההערכה. עושים זאת דרך האזור האישי באתר מאל"ו, בתוך שלושה חודשים מיום המבחן. הגשת הבקשה כרוכה בדמי טיפול, אבל אם הערעור שלכם יתקבל - תקבלו אותם בחזרה. חשוב לציין בהקשר זה שברוב המקרים לא נמצאות טעויות בהערכות והערעורים לא מתקבלים. 

מה זה אפיק הקבלה הניסיוני לרפואה בטכניון?

אפיק הקבלה הוא תוכנית חדשה ללימודי רפואה בטכניון, המיועדת לסטודנטים בעלי הישגים גבוהים שסיימו שנה א' באחת מהפקולטות בטכניון.

תנאי הקבלה לתוכנית:

  • לסיים את שנה א' בממוצע של 85 לפחות 
  • ללמוד לפחות 17 נקודות זכות בכל אחד מהסמסטרים של שנה א' 
  • להוציא ציון סופי של 85 ומעלה בשלושה קורסי יסוד: אלגברה, חשבון אינפיטיסימלי ומחשבים/פיזיקה/כימיה


מועמדים שיעמדו בכל תנאי הקבלה יוכלו להגיש מועמדות, ומתוכם יזומנו לראיון קבלה הסטודנטים בעלי הציונים הגבוהים ביותר בקורסי היסוד (אין צורך בהיבחנות במערכת מו"ר). מספר המקומות בתוכנית זו מוגבל לחמישה סטודנטים בשנה. 

פרטים נוספים על התוכנית אפשר למצוא כאן.

אפשר לעזור לך? סימן שאלה
אפשר לעזור לך?
או מלאו את הפרטים הבאים ונחזור אליכם בהקדם:
-
תודה שפנית אלינו!
הייתה בעיה בשליחת הטופס. אנא נסו שנית.
מעוניינים בפרטים נוספים?
צרו קשר

Vהשאירו פרטים או התקשרו: 03-5377361

-
תודה שפנית אלינו!
הייתה בעיה בשליחת הטופס. אנא נסו שנית.