מסלול הקבלה לכיתות מחוננים ולתוכניות למצטיינים

בחינוך היסודי

הקבלה לכיתות המחוננים ולתוכניות המצטיינים בחינוך היסודי מותנית במעבר של שני מבחני איתור ארציים שעורך מכון קרני

מבחן שלב א' - מבחן זה נערך על פי רוב בכיתה ב', ולכל המאוחר בכיתה ג'. על פי רוב נערך המבחן בחודשים אוקטובר-נובמבר, והוא מתקיים בבית הספר במהלך שעות הלימודים. הודעה על המועד המדויק של המבחן תישלח אליכם ההורים כשבועיים לפני המבחן. את המבחן יעבירו המורים, והם גם אלו שיבדקו אותו. תוצאות המבחן יישלחו אליכם כשבועיים או שלושה לאחר מועד המבחן.

מבחן שלב ב' - מבחן זה מיועד ל-15% מכלל התלמידים שהגיעו להישגים הגבוהים ביותר בשלב א'. המבחן נערך בחודשים ינואר-מרץ במרכזי בחינה בקרבת מקום מגוריכם, וזימון אליו יישלח אליכם כשבועיים מראש. מבין כלל הנבחנים בשלב זה, 1.5%-3% מהתלמידים שיוציאו את הציונים הגבוהים ביותר יתקבלו לכיתות המחוננים ולמרכזי ההעשרה למחוננים. 5% נוספים יתקבלו לתוכניות המצטיינים.

המבחנים כוללים שאלות בתחומים המילולי, הכמותי והצורני. רמת השאלות בהם גבוהה מזו שהילדים מורגלים בה, וגם הנושאים שבהם לא תמיד חופפים את אלו שנלמדים בבית הספר. אתגרים נוספים שמזומנים לילדים הם עבודה בהגבלת זמן והתמודדות עם שאלות אמריקאיות.     

בחינוך העל-יסודי

נוסף על תוכניות המחוננים והמצטיינים המיועדות לתלמידי בית הספר היסודי, קיימות כיתות מחוננים ותוכניות למצטיינים המיועדות לתלמידי כיתות ז'-י'. כדי להתקבל אליהן, על ילדיכם יהיה לעבור מבחן מחוננים הנערך על ידי אגף המחוננים והמצטיינים של משרד החינוך, בשנת הלימודים הקודמת לשנה שבה ירצה להשתלב בתוכניות.

ההשתתפות במבחני המחוננים של כיתות ו'-ט' מותנית בהרשמה בעלות 60 ש״ח בפורטל משרד החינוך. השנה, תשפ"ד, תיפתח ההרשמה ב-8.10.23 ותסתיים ב-31.1.24 (מועד זה הוא גם המועד האחרון להגשת ערעורים למי שנבחנו בשנה שעברה). המבחנים עצמם ייערכו בארבעה מועדים במהלך החודשים פברואר-מרץ (2024), בכמה מרכזי בחינה בארץ.

הודעות בנוגע לתוצאות המבחן צפויות להישלח להורים לקראת חודש מרץ. לפי הנתונים של משרד החינוך 1.5%-3% מהתלמידים שניגשו למבחן יעברו, ויוכלו להשתתף במרכזי העשרה למחוננים או להירשם לכיתות מחוננים. ראוי לציין כי אלו המעוניינים ללמוד בכיתות מחוננים יידרשו לעבור גם ריאיון אישי הנערך על ידי סגל בית הספר והמנהל או המנהלת שלו.

כמו כן, 5% נוספים מהתלמידים, כאלו שציונם נמצא בטווח שבין 3%-8% העליונים, יתקבלו לתוכניות המצטיינים.

בתי ספר על-יסודיים בולטים שיש בהם כיתות למחוננים

צפון:

• אורט כרמים, כרמיאל

• ליאו בק, חיפה

שרון:

• שרת, כפר סבא

• אוסטרובסקי, רעננה

• חטיבת השרון, רעננה

• הנגיד, הרצליה

• הראשונים, הרצליה

מרכז:

הכפר הירוק

• אחד העם, פתח תקווה

• שז"ר, קריית אונו

• אוהל שם, רמת גן

• עירוני ד', תל אביב

• אילון, חולון

• דורות, ראשון לציון

• הגימנסיה הריאלית, ראשון לציון

ירושלים:

ליד"ה, ירושלים

יאס"א, ירושלים

דרום:

• מקיף א', באר שבע


אל תבזבזו זמן, התחילו להתכונן כבר עכשיו


תוכניות ההעשרה וכיתות המחוננים

סוגי תוכניות המחוננים

תוכניות המחוננים מתחלקות לשני סוגים עיקריים - מרכזי העשרה וכיתות מחוננים.

  1. כיתות מחוננים: יש מספר בתי ספר יסודיים בארץ שבהם יש כיתה מיוחדת המיועדת למחוננים. התלמידים המתקבלים לכיתות המחוננים לומדים בהן בכל ימות השבוע, כך שהלימודים בכיתת המחוננים מחליפים את הלימודים בכיתה רגילה. במקומות מסוימים קיימות כיתות מחוננים גם בחטיבות הביניים ובתיכונים, אך הקבלה אליהן מותנית בהליך סינון נוסף. בוגרי כיתות מחוננים (ביסודי) המעוניינים ללמוד בכיתות מחוננים בחינוך העל-יסודי מתקבלים על סמך ריאיון אישי ומקום פנוי. אולם תלמידים אחרים, ובהם תלמידים שלמדו במרכזי מחוננים, נדרשים לעבור בנוסף מבחן מחוננים הנערך על ידי אגף המחוננים והמצטיינים של משרד החינוך.
  2. מרכזי העשרה למחוננים: תוכנית הלימודים במרכזי המחוננים כוללת שיעורים במקצועות שאינם כלולים בתוכנית הלימודים הרגילה בבתי הספר כגון אומנות, מדעים מדויקים, לוגיקה, פסיכולוגיה ועוד. לכל בית ספר בארץ משויך מרכז מחוננים, ואליו מופנים התלמידים המתאימים. תלמידים שמשתתפים במסגרת של מרכז מחוננים לומדים במשך רוב השבוע בבית הספר כרגיל, וביום אחד (משתנה ממרכז למרכז) במרכז ההעשרה במקום בבית הספר הקבוע (יום שליפה). יש לציין כי בית ספר רגיל חייב לאפשר לתלמידים שאותרו כמחוננים ללמוד במרכז המחוננים אם הם מעוניינים בכך, אך באחריותם של התלמידים להשלים את חומרי הלימוד שהחסירו.
מרכזי מחוננים ברחבי הארץ

אלו כמה ממרכזי המחוננים המוכרים ברחבי הארץ:

• מכון אריקה לנדאו, תל אביב

• בית ספר אופק, ירושלים

• בית ספר יהל"ם, קריית אונו

• בית ספר רמ"ה, רמת השרון

• מרכז רון ורדי, ראשון לציון

• מרכז מדע ודעת, שלומי

את רשימת מרכזי המחוננים המלאה אפשר למצוא כאן.

תוכניות העשרה לתלמידים מצטיינים

תלמידים מאותרים שהישגיהם במבחני האיתור נכללים ב-5% הנוספים, כלומר בטווח שבין 3%-8% מהציונים הגבוהים ביותר, מופנים לתוכניות העשרה למצטיינים. תוכניות ההעשרה פועלות במרכזי מחוננים פעם בשבוע לאחר שעות הלימודים, והן כוללות שני קורסים מתחומי ידע שונים אשר אינם כלולים בתוכנית הלימודים הפורמלית.


שאלות נפוצות

 

 

האם קיימות כיתות מחוננים עבור כיתה א'?

לא. בחינוך היסודי המיונים לכיתות המחוננים ולמרכזי המחוננים נערכים בכיתה ב' או בכיתה ג' בהתאם למגזר שאליו שייך בית הספר. בבתי ספר דוברי עברית המיונים נערכים בכיתה ב', ובבתי ספר דוברי ערבית המיונים נערכים בכיתה ג'.

תוכניות ההעשרה וכיתות המחוננים מתחילות לפעול בשנה העוקבת לשנה שבה נערכו במיונים, כלומר בכיתה ג' או בכיתה ד'.

מה ההבדל בין מחוננים למצטיינים?

לאחר מבחני המחוננים, האגף למחוננים ומצטיינים שולח הודעות להורים בדבר זכאותם או אי זכאותם של התלמידים להשתתף בתוכניות השונות.

החלוקה בין תלמידים מחוננים ומצטיינים בישראל היא חלוקה סטטיסטית:  כ-1.5%-3% מן התלמידים מכלל האוכלוסייה בשכבת הגיל הרלוונטית, בעלי ההישגים הגבוהים ביותר במבחן לאיתור מחוננים, יוגדרו כמחוננים. 5% נוספים (כלומר אחוזון 8-3), שקיבלו את ההישגים הגבוהים ביותר אך לא עברו את הסף הנקבע לתוכניות למחוננים, יוגדרו כמצטיינים.

איפה יש כיתות מחוננים ומרכזי מחוננים ומצטיינים?

בקישורים מטה תוכלו למצוא רשימה של כל כיתות המחוננים ומרכזי המחוננים והמצטיינים ברחבי הארץ:

לרשימת כיתות המחוננים 

לרשימת מרכזי המחוננים (ימי שליפה)

לרשימת מרכזי המחוננים שכוללים פעילות למצטיינים

האם ניתן להירשם לכל אחד מבתי הספר והמרכזים ברשימה?

כיתות מחוננים - באזורים שבהם קיימות כיתות מחוננים, התלמידים המאותרים יופנו לכיתות הנמצאות באזורם, ללא אפשרות בחירה. רק במקרים של הרשמה לפנימיות המפעילות כיתות מחוננים על-אזוריות, יתאפשר להירשם לפנימייה שאינה פועלת באזור המגורים. באזורים שבהם לא קיימות כיתות מחוננים, התלמידים יוכלו לבחור את הכיתה שבה ילמדו מבין אלו הקרובות ביותר למקום מגוריהם, ולהירשם אליהן על בסיס מקום פנוי.

מרכזי העשרה למחוננים ולמצטיינים - תלמידים מחוננים ומצטיינים יכולים לבחור ללמוד בתוכניות העשרה מקרב אלו הפועלות בקרבת מקום מגוריהם. במקרים שבהם לא קיימות תוכניות כאלו באזורם, התלמידים יוכלו לפנות למרכזי העשרה הפועלים ביישובים סמוכים ולהירשם לתוכניות על בסיס מקום פנוי.

איך ניתן להשיג את מוקד המידע למחוננים?

אפשר ליצור קשר באמצעות פורטל ההורים או דרך מוקד המידע הארצי של משרד החינוך הנותן מענה גם בנושא מחוננים ומצטיינים. המוקד הפועל בימים א'–ה' בין השעות 7:30–17:00 בטלפון 6552* או 073-3983960 שלוחה 3.

אפשר לעזור לך? סימן שאלה
אפשר לעזור לך?
או מלאו את הפרטים הבאים ונחזור אליכם בהקדם:
-
תודה שפנית אלינו!
הייתה בעיה בשליחת הטופס. אנא נסו שנית.
מעוניינים בפרטים נוספים?
צרו קשר

Vהשאירו פרטים או התקשרו: 03-5377361

-
תודה שפנית אלינו!
הייתה בעיה בשליחת הטופס. אנא נסו שנית.