לדבר עם העיניים: שפת גוף והופעה בריאיון

שפת הגוף וההופעה החיצונית שלכם הן הראשונות ש"ידברו" בשבילכם בריאיון, עוד לפני שתספיקו להוציא מילה. מרגע שתיכנסו אל החדר, האדם שיישב מולכם יבסס עליכם דעה באופן בלתי נמנע. הנעליים שתינעלו, הדרך שבה תסדרו את השיער והאופן שבו תציבו את הגוף שלכם ייצרו רושם ראשוני שיעיד על מידת הרצינות שבה אתם תופסים את מעמד הריאיון ואת המשרה שאליה אתם מבקשים להתקבל. 

לגופו של עניין: אז מה עושים?

תרגול מקדים יעזור לכם לכם לסגל הרגלים חדשים, להשתמש בשפת הגוף ולהתאים את ההופעה שלכם למעמד - כך שתותירו רושם חיובי. יתרה מזאת, מחקרים מבציעים על כך ששימוש נכון בשפת הגוף עשוי להשפיע לא רק על הרושם שמוקרן כלפי חוץ, אלא גם על תחושת הביטחון העצמי כלפי פנים.

רק אל תגידו "פרפקציוניסט/ית" 

סקירה מכף רגל ועד ראש - טיפים לראיון עבודה פרונטלי:

הישארו עם רגליים על הקרקע - שבו על הכיסא ישיבה מלאה (ולא על קצה מושב) והקפידו לשמור על גב זקוף. שבו כששתי הרגליים מונחות על הרצפה או בשיכול רגליים, אך רק אם אינכם נוטים להרטיט את הרגל - הרטטת רגל עלולה להתפרש כעצבנות או חוסר סבלנות.

קחו את עצמכם בידיים - ידיים שמתחבאות מתחת לשולחן משדרות פאסיביות, תנועות מוגזמות מעידות על כוחנות ושתלטנות, ושילוב ידיים הדוק וקרוב לחזה עלול להתפרש כחוסר שביעות רצון וסגירות. גם אם אתם לא נוהגים לדבר עם הידיים, מומלץ לתרגל את שילובן בשיחה, בהתאם למה שתגידו, כמו למשל, לתיאור סדר דברים, רצף פעולות או מנייה שלהם.

אל תחייכו בכוח - חיוך הוא קו עקום שמיישר הכל, אבל צריך לדעת להשתמש בו בחוכמה ובמתינות. חיוך משרה אווירה נעימה ומעורר אמפתיה, אבל אם הוא לא יורד מהפנים או לא מותאם לסיטואציה, הוא גם יכול ליצור מבוכה אצל המראיינים או להתפרש כחוסר רצינות. לכן כנסו עם חיוך, אבל תנו לו לנוח מדי פעם. 

נהלו שיחה בגובה העיניים - קשר עין מייצר תקשורתיות, קשב ויחס אישי, לכן הוא חשוב. אבל גם כאן, אל תדבקו בכך באדיקות במשך כל הריאיון: קשר עין ממושך עלול להתפרש כנעיצת מבטים שמעוררת אי נוחות, או כבהייה שמשדרת שעמום. לכן הקפידו להביט לעיתים גם לצדדים - זה יקל גם עליכם וגם על המראיינים.

תשתמשו בראש שלכם - דרך נוספת להראות קשב בריאיון ועניין בשיחה, מלבד קשר עין, היא באמצעות הנהון, המעיד על הקשבה פעילה. השתמשו בהנהון במתינות ומדי פעם, כיוון ששימוש תדיר מדי עלול ליצור רושם של מתח, דריכות ואי נוחות בסיטואציה. 

התלבשו על המשימה שלכם - הלבוש מעיד על מידת הרצינות שבה אתם תופסים את המשרה, לכן יש לבחור בבגדים רשמיים בהתאם לכך. כפכפים או משקפי שמש על הראש, יוצרים רושם מזלזל, כאילו הגעתם "על הדרך". דגש נוסף - בחרו בגדים שאתם מרגישים נינוחים איתם, כדי שלא תתעסקו בחולצה שמתרוממת או תרגישו חנוקים מהמכנס ההדוק. בחרו בצבעים רגועים וקלאסיים, ללא כיתוב מיוחד שמושך תשומת לב מיותרת.

אל תשבו בחיבוק ידיים

לעבור מסך: ראיון עבודה בזום

הקורונה שינתה לא רק את שגרת העבודה שלנו, אלא גם את תהליכי הקבלה אליה, וכעת ראיונות עבודה רבים מתקיימים באופן מקוון. כדי להותיר בראיונות מסוג זה רושם טוב ומקצועי, ניעזר באותם הדגשים הרלוונטיים לריאיון פרונטלי, אבל בדרך מעט שונה. 

למצוא את הידיים והרגליים - טיפים לריאיון עבודה בזום:

אחיזת עיניים - יצירת קשר עין עם המראיין בריאיון בזום היא פעולה מעט מלאכותית. הביטו ישירות לעדשת המצלמה כשאתם מציגים את עצמכם בקצרה (כן, גם אם זה מרגיש מוזר). בהמשך השיחה תוכלו להביט לכיוון המסך, ולפעמים להביט ישירות אל המצלמה, כדי לייצר מבט אישי יותר בסיטואציה שהיא מעט מרוחקת יותר.

ידיים - כשאתם מביטים אל המסך בזמן שיח זום אתם לרוב פוגשים את הפנים שלכם בלבד. כשהגוף לא מצולם, נעלמת גם המודעות לתנועות הידיים, ובמקרים רבים שוכחים להשתמש בהן. עם זאת, דווקא בגלל שהתנאים בזום אינם טבעיים ויוצרים תחושה של ריחוק, לתנועות הידיים, אלמנט מרכזי במיוחד בשפת הגוף, יש חשיבות גבוהה ביותר. נסו לשלב אותן בשיחה לפי אותם הדגשים הרלוונטיים גם לריאיון פרונטלי, ולא להשאיר אותן מתחת לשולחן.

לבוש - גם בזום חלים כללי לבוש הזהים לאלה של הריאיון הפרונטלי, אבל כאן יש עוד שני דגשים חשובים: פסים ומכנסיים. חולצות פסים (והדפסים דומים אחרים), נוטים לרצד במצלמה ולהסיח את הדעת. בראיון בזום עדיף ללכת על בטוח - חולצה חלקה. בנוגע למכנסיים - לבשו מכנסיים שמתאימים למעמד, גם אם לא רואים את הרגליים בזום. מה תעשו אם פתאום השכן ידפוק בדלת ותצטרכו לקום?

סיפור רקע - הרקע מאחוריכם הוא חלק בלתי נפרד מההופעה שלכם. סביבה מבולגנת או חפצים אישיים ברקע עלולים לפגוע ברושם שתיצרו. בדקו מראש איך נראית הסביבה מאחוריכם, וארגנו אותה כך שתהיה מוסדרת ושקטה. שימו לב גם לענייני תאורה - אם הסביבה חשוכה השתמשו במנורת שולחן קטנה, אם האור הבוקע מהחלון מסנוור - הסיטו את הווילון או סגרו את התריסים.

כיוון מצלמה - שימו לב היכן ממוקמת המצלמה שלכם, ומאיזו זווית רואים אתכם. בזום, בניגוד לריאיון הפרונטלי, תוכלו להציץ  במסך הקטן בכל רגע ולראות איך אתם נראים - זה יכול לעזור, אבל גם עלול לבלבל. כוונו את המצלמה ומצאו זווית טובה ומחמיאה שבה לא רואים רק את המצח או הסנטר שלכם. אם מיקום המצלמה קבוע, שחקו עם גובה המחשב או הכיסא.

היתרון המרכזי של ריאיון בזום

זכרו שבריאיון זום אתם לא חייבים לשנן בעל-פה את כל מה שחשוב לכם להגיד. הכינו דף עם הערות או מסמך במחשב שהמראיינים לא יראו והיעזרו בו בעת הצורך. 

אל תחכו להזדמנות שנייה לרושם ראשוני - הציצו בהכנה שלנו עם גיל

Play
אפשר לעזור לך? סימן שאלה
אפשר לעזור לך?
או מלאו את הפרטים הבאים ונחזור אליכם בהקדם:
-
תודה שפנית אלינו!
הייתה בעיה בשליחת הטופס. אנא נסו שנית.
מעוניינים בפרטים נוספים?
צרו קשר

Vהשאירו פרטים או התקשרו: 03-5377361

-
תודה שפנית אלינו!
הייתה בעיה בשליחת הטופס. אנא נסו שנית.