ממאי 2024 אין אפשרות להירשם עוד למבחן אמי"ר או מבחן אמיר"ם. המבחן שמחליף אותם הוא מבחן אמירנט.

איך לומדים ביעילות מילים חדשות לקראת מבחן אמירנט ואמיר"ם?

מבחן אמירנט ואמיר"ם בוחנים את רמת האנגלית האקדמית שלכם, ומסיבה זו, הרבה מהמילים המופיעות בהם לקוחות מעולמות אקדמיים שונים, כמו מדעי הרוח, הטבע והחברה - בקיצור, מילים שאנחנו פחות נוטים להיתקל בהן ביום-יום. אז מה עושים? איך נכון ללמוד מילים חדשות ולהטמיע אותן בזיכרון שלנו בצורה טובה ומהירה?

✘ מה לא כדאי לעשות:

נתחיל בטעות הנפוצה שרובנו עושים - משננים מילים חדשות ואת הפירושים שלהן. זוהי הדרך הכי פחות יעילה ללמוד מילים חדשות, כי היא משתמשת בזיכרון לטווח הקצר: זיכרון זה מוגבל מבחינת מספר הפריטים שהוא יכול לאחסן. ברגע שהזיכרון לטווח הקצר שלנו מתמלא, כל מידע חדש שנרצה להכניס למאגר שלו יבוא על חשבון מידע שכבר קיים בו וידחק אותו החוצה. גם שימוש בכרטיסיות פועל לפי אותו עיקרון, ולכן גם שיטה זו אינה יעילה.

✔ מה כן כדאי לעשות:

הדרך היעילה ביותר ללמוד מילים חדשות, היא להפעיל את הזיכרון לטווח הארוך ואת הזיכרון הפעיל (שנקרא גם זיכרון העבודה). הקיבולת של סוגי זיכרון אלו גדולה בעשרות מונים מזו של הזיכרון לטווח קצר. איך עושים את זה? קושרים את המילה החדשה למשהו מוכר ומעבדים אותה בצורות שונות, כך שהיא תותיר בנו רושם חזק יותר שלא יישכח במהירות כמה רגעים לאחר מכן. יש לנו טיפים שיעזרו לכם לעשות את זה כמו שצריך.

טיפים ללמידת אוצר מילים:

♦ חפשו מילה קרובה באנגלית - נסו לחשוב על מילה דומה באנגלית, שאתם כבר מכירים, שתזכיר לכם את המילה החדשה שאתם רוצים ללמוד. ניקח לדוגמה את המילה Findings,שפירושה מִמְצָאים (כמו בניסוי מדעי). מילה זו מופיעה במאמרים אקדמיים רבים וחוזרת פעמים רבות במבחני אמירנט ואמיר"ם. תוכלו לזכור את פירושה בעזרת המילה Find (למצוא) - מילה מוכרת יותר, המזכירה אותה בתצורה ובמשמעות שלה.

♦ מצאו קרבה לשפה העברית - כפי שאתם בוודאי יודעים, לא מעט מילים מהשפה האנגלית השתרשו בשפה העברית ונעשו חלק ממנה. אתם מכירים לא מעט מהן - אובייסלי ;) תוכלו להיעזר בהן כדי להעשיר את אוצר המילים שלכם. למשל המילה Popular, שמשמעותה היא פופלרי, Audition - אודישן וגם Stress - סטרס, לחץ.

♦ פרקו מילים ארוכות - שיטה זו דורשת היכרות עם כמה כללי דקדוק בסיסיים, שיוכלו לסייע לכם "לפרק" מילים ארוכות, שבמבט ראשון נראות מסורבלות. למשל, את המילה Irreversible אפשר לפרק כך: 

Ir-revers-ible ← קידומת Ir באנגלית היא שלילה, הסיומת ible (הנגזרת מהמילה able) משמעותה "יכול". ברגע שמורידים את קצוות המילה, אפשר לזהות שהחלק המרכזי של המילה מזכיר מילה שאנחנו משתמשים בה גם בעברית, ודיברנו עליה בסעיף הקודם: Reverse. לאחר שאנחנו "מבודדים" את המילה, הרבה יותר קל לזהות את פירושה: בלתי ניתן להשיב לאחור, כלומר, בלתי הפיך. 

 ♦ לימוד מתוך הקשר - לפעמים תוכלו להבין משמעות של מילה מתוך ההקשר של המשפט שבו היא מופיעה. מה זה אומר? נגיד שבטקסט מופיעה המילה Fatigued, שאת פירושה אתם לא מכירים. המילה לא מופיעה לבד, אלא בתוך הקשר של משפט:

I'm so fatigued, I could sleep a million years

אני כל כך (מילה לא מוכרת), אני יכול לישון מיליון שנה

גם מבלי להכיר את משמעות המילה, תוכלו להבין מתוך ההקשר שפירושה הוא עייף או מותש.

♦ השתמשו באסוציאציות - אם נתקלתם במילה שאף אחת מהשיטות הקודמות לא התאימה לה - נסו להטמיע את המילה בזיכרון באמצעות המצאת קישור אסוציאטיבי למילה. למשל המילה Due to שמשמעותה עקב: המילה דומה למילה דיוטי פרי (Duty Free). מה הקשר בין שתי המילים האלה? אין ממש. אבל כאן נכנסת היצירתית שלכם. תוכלו לזכור את המשמעות דרך משפט כזה: I like to travel abroad due to the Duty Free.

Play


איך אומרים "פטור" באנגלית?


5 קטגוריות מילים שכדאי שתכירו:

אין גבול לכמות המילים שאפשר לנסות ללמוד לקראת המבחן, אבל בהחלט יש גבול לכמות הזמן וליכולת שלכם - בדיוק בגלל זה כדאי לערוך סינון יעיל של המילים שחשוב להתמקד בהן במהלך הלמידה שלכם. בואו נעבור על 5 קטגוריות של מילים שכדאי להכיר ולזכור כשמתכוננים למבחן אמירנט או אמיר"ם: 

1. מילות קישור

מילות קישור מסייעות לנו להבין את סוג הקשר הקיים בין שני משפטים, שתי פסקאות ואפילו בין מילים בודדות. אלו מילים שכדאי להכיר, מכיוון שגם אם לא הבנתם את כל המילים בפסקה, זיהוי מילת הקישור יכול לעזור לכם להבין את הרעיון הכללי שלה. למשל, פירוש המילה Although הוא אף על פי. כלומר, הופעה המילה מעידה על קשר של ניגוד בין חלקו הראשון של המשפט לבין חלקו השני. פירוש המילה Thus הוא לפיכך, מה שמעיד על קשר של סיבה ותוצאה או מסקנה שעולה מן הכתוב. המילים After, Before מסמלות זמן; והמילים For example, For instance מסמלות דוגמה.

2. כפל משמעות

יש לא מעט מילים עם כפל משמעות באוצר המילים של אמירנט ואמיר"ם. זה אומר שבמהלך המבחן אתם עשויים לפגוש את אותה המילה מספר פעמים, אבל לא בהכרח באותה המשמעות כל פעם. למשל, למילה Argue יש שני פירושים: האחד הוא להתווכח; השני, השימושי יותר באנגלית אקדמית, הוא לטעון. קיימת סבירות גבוהה שהמילה הזאת תופיע בבחינה דווקא במשמעות השנייה שלה - לטעון. לכן כשאתם לומדים מילה חדשה, הקפידו ללמוד את כל הפירושים האפשריים של אותה המילה. דוגמאות נוספות הן Fly - לטוס וגם זבוב, ו-Nail, שיכולה להיות ציפורן או מסמר

3. ניבים וביטויים

לעיתים, היכרות עם כל מילה בנפרד אינה מספיקה, בייחוד במקרים של ניבים או ביטויים, שבהם חיבור כמה מילים יחד מייצר משמעות אחרת מזו של כל מילה בנפרד. לדוגמה, פירוש הביטוי In order to הוא כדי. אם נפרק את הביטוי ונפרש כל מילה לחוד, נקבל את המילים: בתוך, הזמנה, עבור... דוגמאות נוספות הן: For all intents and purposes - ביטוי שמשמעותו לכל דבר ועניין, ולא לכל הכוונת והמטרות; ו-Piece of cake, ביטוי שפירושו המילולי הוא חתיכת עוגה, אבל משמעותו היא משהו שקל לעשות. לכן זכרו: כשנתקלים ברצף מילים שאינו יוצר משפט הגיוני - יש מקום לחשוד שמדובר בניב או בביטוי. שימו ♥ - לא תמיד אפשר לזהות ביטויים בדרך זו, לכן חשוב להכיר ביטויים נפוצים ואת המשמעות שלהם.

4. פעלים מורכבים

פעלים מורכבים הם בעצם שילוב של פועל ומילת יחס. בדומה לניבים וביטויים, גם במקרה הזה לכל אחת מהמילים המרכיבות את הפועל המורכב יש פירוש משלה, אבל הצירוף שלהן יחד מייצר משמעות חדשה. למשל, הצירוף Give up, הוא פועל מורכב שמשמעותו היא לוותר. הוא מורכב מהפועל Give, שמשמעותה היא לתת, וממילת היחס Up, שמשמעותה היא למעלה. שתי המילים יחד יוצרות פועל מורכב שמשמעותו היא, כאמור, לוותר, ולא לתת למעלה. דוגמה נוספת היא הפועל Look out, שמשמעותו היא להיזהר, ולא להסתכל החוצה.

5. מילים מבלבלות

יש מילים שכותבים בצורה דומה, אבל המשמעות שלהן שונה לחלוטין. למשל: Quiet - שקט, ו-Quit - לפרוש. גם אם עכשיו נראה לכם שאתם מסוגלים להבחין בהבדל, ייתכן שבזמן המבחן, תחת לחץ, ההבדלים לא יהיו ברורים כמו שהם נראים עכשיו.

המלצה שלנו: עדיף להתמקד בלמידה של ביטויים וניבים מאשר ללמוד מילים ארוכות ומסובכות. מילים מורכבות וקשות יש המון ולא נוכל ללמוד את כולן, מה גם שהסבירות שדווקא המילים שלמדתם יהיו אלה שיופיעו במבחן שלכם נמוכה. במקום זאת, נסו להבין את פירוש המילה הנדירה שמופיעה מולכם מתוך ההקשר של הטקסט ומתוך מה שנמסר לכם בשאלה עצמה. ברוב המקרים, תוכלו לפתור את השאלה אפילו מבלי לדעת את הפירוש המדויק של המילה.


שגרת למידה: כמה מילים באנגלית מומלץ ללמוד ביום?

מומלץ להקדיש בכל יום חצי שעה ללמידת מילים חדשות ולחזרה על מילים שנלמדו עד כה. כדי להצליח להתמיד בכך לאורך זמן - אפשרו לעצמכם לקחת יומיים חופשיים מהמשימה בשבוע. מומלץ להתחיל ללמוד אוצר מילים מוקדם ככל האפשר, כך שתספיקו ללמוד כמה שיותר מילים חדשות וחשובות עד למועד המבחן.

אם תקפידו על תוכנית הלמידה הזאת - תוכלו ללמוד 10 מילים חדשות ביום, שהן 50 מילים בשבוע (יומיים מנוחה, זוכרים?) ו-200 מילים בחודש.

סרטון: שיעור קצרצר בהבנת הנקרא 

Play

מתכוננים עכשיו וחוסכים קורסי אנגלית בתואר אחר כך

אפשר לעזור לך? סימן שאלה
אפשר לעזור לך?
או מלאו את הפרטים הבאים ונחזור אליכם בהקדם:
-
תודה שפנית אלינו!
הייתה בעיה בשליחת הטופס. אנא נסו שנית.
מעוניינים בפרטים נוספים?
צרו קשר

Vהשאירו פרטים או התקשרו: 03-5377361

-
תודה שפנית אלינו!
הייתה בעיה בשליחת הטופס. אנא נסו שנית.