מבחן אישיות לדוגמא - כמה מילים לפני שמתחילים 

מבחן האישיות הוא מבחן המבוסס על תיאוריית ה-BIG 5, והוא נערך בעיקר למטרת מיון עובדים. לפי תיאוריה זו, אפשר לאפיין אישיות של אדם באמצעות מיקומו על פני סקאלה של חמש תכונות-על. המבחן לדוגמא נועד לספק לכם התנסות קרובה ככל האפשר למבחן האישיות שתפגשו במיונים לעבודה, אך בשונה ממבחן האישיות האמיתי, במבחן לדוגמא נבחנת רק תכונה אחת מתוך חמש תכונות-העל - תכונת המוחצנות.

תכונת המוחצנות היא תכונה פופולרית שיש לה משקל רב במיונים לתפקידים רבים, ולמעשה היא משקפת את הצורך שלכם באינטראקציה חברתית ואת מידת ההנאה שאתם מפיקים ממנה. בין היתר, תכונה זו גם קשורה ליכולת לשתף פעולה עם אחרים ולעבוד בצוות.

⇐ רוצים להיבחן במבחן שכולל את כל תכונות-העל? בערכת ההכנה המלאה שלנו תמצאו מבחן אישיות מלא, שעוסק בכל התכונות הנבדקות במבחנים. 

איך בנוי המבחן שלפניכם?

המבחן נפתח בשאלה קלה - האם אתם מתמיינים לתפקיד ניהולי או לא? השאלה הזאת חשובה כי הפרופיל האישיותי של תפקידים ניהוליים שונה מהפרופיל שלא תפקידים לא ניהוליים, ובהתאם - השאלות במבחן שונות וגם האופן שבו הבוחנים מעריכים אותו.

בהמשך תפגשו במבחן האישיות לדוגמא 24 היגדים. מתחת לכל היגד במבחן יופיע סולם המורכב מחמש אפשרויות: "מסכים/ה מאוד", "מסכים/ה", "מסכים/ה חלקית", "לא מסכים/ה", "כלל לא מסכים/ה". עליכם לסמן את התשובה שמתארת אתכם בצורה הטובה ביותר. המענה במבחן לדוגמא לא מוגבל בזמן, אבל בדרך כלל הנבחנים משלימים אותו בתוך כ-15 דקות.

דו"ח התוצאות

בסיום המבחן יופיע לפניכם דו"ח התוצאות. בהתבסס על התשובות שסימנתם, תקבלו ציון התאמה אישיותי כללי לעולם התעסוקה, שנע בסולם של 100-1. 

בנוסף, תקבלו ציונים פרטניים המתייחסים לתכונת-העל מוחצנות ולכל אחת משש תתי-התכונות שמרכיבות אותה: חברתיות, חום ולבביות, אסרטיביות, פעלתנות, חיפוש אחר ריגושים ואופטימיות. הציונים הפרטניים נעים בסולם של 10-1, ותוכלו לראות איפה אתם נמצאים ביחס לטווח הרצוי לתכונה.

מלבד ציונים מספריים, בדו"ח התוצאות תמצאו גם הסברים מפורטים על כל אחת מתתי-התכונות - למשל, מה מעסיקים פוטנציאליים עשויים להסיק מהציונים שקיבלתם ועל מה ציונים נמוכים או גבוהים עשויים להעיד. 

יש לזכור כי הפרופיל האישיותי שתקבלו בדו"ח התוצאות אינו כלי אבחון אישיותי, אלא נועד לבדוק התאמה למשרות שונות בעולם התעסוקה. כלומר, אין להסיק ממנו על מאפיינים אישיותיים מחוץ להקשר התעסוקתי.

טיפים למבחן לדוגמא

    • המבחן נועד לשקף את מי שאתם כעובדים, ולא את מי שאתם בחייכם הפרטיים. כשאתם קוראים את ההיגדים במבחן, נסו למקם את עצמכם בסיטואציה של מקום העבודה, ולא במצבים שמאפיינים את הבית או את חיי המשפחה שלכם. 
    • שימו לב לאופן ניסוח ההיגד ולמידת הנחרצות שלו. לעיתים כדאי להתייחס בחשדנות להיגדים שמנוסחים בצורה נחרצת מדי, או לכאלה שמנוסחים על דרך השלילה.
    • ועדיין, למרות כל האמור - זכרו שבמבחן האמיתי מחכים לכם יותר מ-200 היגדים. אל תחשבו יותר מדי על כל תשובה, שכן חשיבה מעמיקה מדי עלולה להשפיע לרעה על ביצועיכם בהמשך המבחן.

סיימתם את המבחן, מה עכשיו?

ההתנסות הקצרצרה במבחן לדוגמא חשפה אתכם לשורת שאלות הנוגעות לתכונת-על אחת, אבל כאמור במיונים תפגשו הרבה יותר היגדים, שמתייחסים לתכונות-על ולתתי-תכונות נוספות. ערכת ההכנה שלנו תעזור לכם להגיע מוכנים למגוון סוגי ההיגדים שבמבחן, לזהות את הרציונל שעומד מאחוריהם ולהבין אם אתם נמצאים בטווח הרצוי של התכונות לתפקיד שאתם מתמיינים אליו.

מוכנים להתנסות?


מה עומד מאחורי מבחן האישיות הממוחשב? 

מבחן האישיות הממוחשב הוא אחד ממבחני המיון הנפוצים ביותר במיונים למקומות עבודה, וניתן למצוא אותו גם במיונים לצה"ל (שאלון 300). מטרת המבחן היא לאתר דפוסי אישיות, תכונות, נטיות וכישורים, וכן סגנון והרגלי עבודה שונים, שיכולים להשפיע על ההתאמה שלכם למקום העבודה ולמשרה הספציפית שאליה אתם מתמיינים.

המבחן מבוסס על תיאוריית ה-BIG 5, שלפיה אפשר לאפיין אישיות של אדם באמצעות מיקומו על פני סקאלה של חמש תכונות-על: אחריות ומוסר, מוחצנות, פגיעות ללחץ, פתיחות לחוויה ואדיבות. כל תכונת-על מורכבת משש תתי-תכונות. למשל, אימפולסיביות וחרדתיות הן תתי-תכונות של תכונת-העל פגיעות ללחץ, ואילו שיקול דעת ומשמעת עצמית הן תתי-תכונות של תכונת-העל אחריות ומוסר. 

מבחן האישיות אינו מוגבל בזמן ונוטה להופיע במספר גרסאות המשתנות בהתאם לתפקיד המוצע ולתכונות המאפיינות אותו. כך למשל, מספר ההיגדים שבמבחן עשוי להשתנות וכן סולם התשובות שבו. כך או כך, עקרונות המבחן נותרים דומים בכל גרסה, וברוב המקרים תתבקשו לדרג את מידת ההסכמה שלכם עם יותר מ-200 היגדים. 

אז איפה הקאץ' - האתגרים של מבחן האישיות הממוחשב

  • היגדים מבלבלים - פעמים רבות ההיגדים במבחן האישיות מנוסחים במכוון באופן שמייצר דילמה בנוגע לאופן המענה הנכון. למשל, "אני מעדיף/ה לעבוד לבד כשזה נוגע לביצוע מטלות הבית". במבט ראשון ההיגד הזה יכול להיראות כאילו הוא מתייחס לתכונות כגון אחריות או עצמאות, אבל ייתכן שבמקרה זה הוא דווקא מתכוון לבחון תכונות כגון שיתוף פעולה ויכולת לעבוד בצוות.
  • שמירה על עקביות - ההיגדים במבחן בוחנים את אותן התכונות ממספר זוויות שונות - לדוגמה, היגד כמו "אני אדם חברותי וחייכן" יכול לעמוד לצד היגד כמו "בשעות הערב, אני מעדיף לצפות בטלוויזיה או לקרוא ספר". שני ההיגדים בוחנים את מידת הפתיחות של האדם, החברותיות והגישה שלו למצבים חברתיים באופן כללי. עם זאת, בלי הקשר ובלי שיופיעו שני ההיגדים ברצף, אתם עלולים לשכוח מהאופן שבו אתם "מנסים" להציג את עצמכם, וליצור תמונת מצב לא עקבית. 
  • שאלת הניטרליוּת - מועמדים רבים מחליטים לא להסתכן ולבחור באפשרות הבטוחה - המענה הניטרלי. במקום לסמן תשובות קיצוניות כמו "כלל לא מסכים/ה" או "מסכים/ה בהחלט", יסמנו המועמדים תשובות "רכות" יותר כמו "מסכים/ה חלקית". מבחן אישיות שמאופיין במענה ניטרלי בלבד עלול לצייר תמונת אישיות בעייתית ובלתי אמינה.
  • מדד הריצוי - אחוז מסוים מההיגדים במבחן האישיות נועד לבחון את "מדד הריצוי", כלומר את הנטייה של המועמדים לבחור תשובות בהתאם למה שהם חושבים שמצופה מהם לענות. לדוגמה, חשבו על ההיגד "מעולם לא אמרתי דבר שקר". מועמדים שמנסים לרצות את הבוחנים עשויים לסמן "מסכים/ה בהחלט", אך למעשה סביר להניח שכולם נתקלו סיפרו שקר בהזדמנות כלשהי בחייהם. לכן, הבוחנים יסיקו שהמענה כאן לא אמין ושהמועמדים מנסים לרצות אותם. 
אפשר לעזור לך? סימן שאלה
אפשר לעזור לך?
או מלאו את הפרטים הבאים ונחזור אליכם בהקדם:
-
תודה שפנית אלינו!
הייתה בעיה בשליחת הטופס. אנא נסו שנית.
מעוניינים בפרטים נוספים?
צרו קשר

Vהשאירו פרטים או התקשרו: 03-5377361

-
תודה שפנית אלינו!
הייתה בעיה בשליחת הטופס. אנא נסו שנית.