רואי החשבון הם שומרי הסף של תקינות המהלכים הפיננסיים בחברות עסקיות ובגופים ציבוריים. הם מבטיחים שהדיווחים מדויקים ועומדים בדרישות החוק, מכינים דוחות כספיים ומעניקים ייעוץ פיננסי וייעוץ מס. רואי חשבון מספקים תמונה ברורה של המצב הפיננסי, ולכן עבודתם דורשת ידע מעמיק ובקיאות בחוקים.
תפקידו של רואה החשבון נדרש כמעט בכל ארגון, קטן כגדול, ולכן מדובר במקצוע מבוקש במיוחד. בפני רואי החשבון עומד מגוון רחב של אפשרויות תעסוקה - אפשר למצוא רואי חשבון במשרדי ראיית חשבון ובמוסדות שונים, כגון בנקים, חברות ביטוח ובתי השקעות. רואי חשבון נמצאים גם במחלקות פיננסיות של חברות פרטיות או ציבוריות, ורבים מהם בוחרים לצאת לעצמאות בהמשך הדרך ולפתוח משרד פרטי לראיית חשבון.
הציונים הממוצעים הנדרשים לקבלה ללימודי ראיית חשבון הם:
שימו לב, בחלק מהאוניברסיטאות ציון הסף גבוה יותר. באוניברסיטת תל אביב, למשל, הציון הפסיכומטרי הנדרש הוא 640; לעומת זאת, במכללת תל-חי הציון הפסיכומטרי הנדרש הוא 545 עם ממוצע בגרויות של 105.
לימודי תואר ראשון בחשבונאות נחלקים לשלושה תחומים עיקריים - ביקורת, חשבונאות פיננסית, ומיסוי ומימון. הלימודים אורכים כשלוש שנים ואפשר ללמוד אותם במוסדות רבים, בהם אוניברסיטת תל-אביב, אוניברסיטת בר-אילן, אוניברסיטת רייכמן, האוניברסיטה הפתוחה, וכן במכללות כמו המרכז האקדמי רופין, הקריה האקדמית אונו, מכללת רמת גן, המכללה למנהל ועוד.
בתום שלוש שנות לימודים, יגיע תורו של השלב הבא בתהליך ההסמכה - התמחות בת שנתיים במשרד רואי חשבון או במחלקות הפיננסיות של מוסדות ציבוריים (כמו משרדי הממשלה) ושל חברות פרטיות (חברות הייטק, ביטוח, חברות תקשורת ועוד). רבים םמהבוגרים בחום זה מעוניינים להתקבל להתמחות בBig Four, ארבעת משרדי החשבון הגדולים בעולם.
ישנם שלושה מסלולי התמחות: מיסים (מיסוי חברות, מיסוי בינלאומי, מיסוי מקרקעין ועוד), ביקורת (פיננסיים, הייטק, אנרגיה ועוד) וייעוץ (הערכות שווי, מיזוגים, ניהול סיכונים ועוד).
עם סיום ההתמחות, יגיע תורן של בחינות הסמכה מטעם מועצת רואי החשבון. הבחינות עוסקות בנושאים כמו מבוא לחשבונאות, משפט עסקי, כלכלה, יסודות ביקורת החשבונות, סטטיסטיקה, דיני תאגידים ומסחר ומימון, והן מתקיימות פעמיים בשנה - מועד אביב (מאי-יוני) ומועד חורף (דצמבר-ינואר).
רישיון ראיית החשבון יתקבל לאחר השלמת את כל השלבים בתהליך ההכשרה: סיום תקופת ההתמחות, הצלחה בבחינות מועצת רואי החשבון, בדיקת רישום פלילי ואישור מועצת הביטחון. רישיון מועצת רואי החשבון יהפוך אתכם לרואי חשבון מוסמכים ולחתום בשמכם על דוחות רשמיים.
ארבעת משרדי ראיית החשבון הבין-לאומיים הגדולים ביות בעולם נקראים בפי כל גם Big Four, והם המקומות ההתמחות הנחשקים ביותר. מדובר במשרדים - EY (קוסט, פורר גבאי את קסירר), KMPG (סומך חייקין), Deloitte (ברייטמן אלמגור זהר), ו-PwC (קסלמן וקסלמן) - הם מקבלים להתמחות אצלם רק את המועמדים הטובים ביותר, ומציעים למתמחים ניסיון מגוון, עבודה מול לקוחות גדולים, נטוורקינג, היכרות רחבה עם העולם המקצועי בארץ והיכרות עם תקני חשבונאות בינלאומיים. בישראל, משרד ראיית החשבון BDO (זיו האפט) הצטרף לארבע הפירמות הבינלאומיות, והפך לחברה החמישית בגודלה בשוק.
תהליכי המיון לאחד ממשרדי הפירמות הגדולות היא שער הכניסה לקריירה מבטיחה ולעבודה בחברות הגדולות במשק - למעשה, מעסיקים רבים מציינים במפורש שהם מחפשים מועמדים רואי שהשלימו התמחות באחת מהפירמות הגדולות בלבד. כדי להתקבל כמתמחים לאחד ממשרדי הBig Four, יש לעבור תהליך מיון קפדני. בדרך כלל, תהליך המיונים מורכב מהשלבים הבאים:
בדרך כלל, ההתמחות בכל אחת מהפירמות הגדולות דורשת מהמתמחים עבודה דומה, והם לרוב מקבלים במהלכה עזרה משמעותית לקראת מבחני מועצת רואי החשבון. ההבדלים העיקריים בין ההתמחויות בפרימות השונות מאופיינים לרוב בגובה שכר המתמחים ובתנאים הנוספים שכל משרד מעניק נוסף על כך, כמו קרן השתלמות.
מתכוננים למיונים ומגיעים מוכנים - זאת מתמטיקה פשוטה