אחד השלבים בצו הראשון הוא קביעת הפרופיל הצבאי של כל מלש"ב ומלש"בית (מועמד/ת לשירות ביטחון). הפרופיל הנמוך ביותר הוא פרופיל 21, המעיד על מצב רפואי או נפשי לא כשיר, שמזכה בפטור משירות צבאי. למרות הפטור, צעירים רבים רוצים בכל זאת לתרום למדינה ולהתגייס לצה"ל, והם בוחרים לעבור תהליך של התנדבות לצבא שמביא להעלאת הפרופיל לפרופיל 25.
ההתנדבות בצה"ל נעשית בהתאם למגבלות הרפואיות או הנפשיות של המתנדבים, אבל כן חשוב לדעת שהמתנדבים, בדיוק כמו חיילים סדירים אחרים, צריכים לעמוד בכל דרישות הצבא. ובהתאם, המתנדבים זוכים ליהנות מכל הזכויות השמורות לחיילים משוחררים.
אופציה נוספת למי שקיבל פטור משירות צבאי היא התנדבות לשירות לאומי.
תהליך ההתנדבות לצה"ל הוא לא מאוד מסובך (למרות שזה לגמרי תלוי במצב הייחודי של כל מלש"ב ומלש"בית), אבל הוא כן דורש סבלנות והתמודדות עם הרבה בירוקרטיה. ככה זה עובד:
מתנדבים יכולים להשתלב במגוון תפקידים עורפיים וכתומכי לחימה. התפקידים מתחלקים לשישה אשכולות: מבצעים ומודיעין, דוברות ושירות, הוראה והדרכה, מקצועות המחשב, אבחון כוח אדם וטיפול במשאבי אנוש. הינה רק טעימה קטנה מהתפקידים הפתוחים בפניכם: תפקידי מודיעין, מנהלי רשת, גלי צה"ל, מאבחנת פסיכוטכנית, מש"קי תיאום ימי, סמב"צים ועוד ועוד!
במסגרת הריאיון מול מדור מתנדבים תוכלו לציין מהם התפקידים שמעניינים אתכם, ואם הנתונים שלכם יהיו מתאימים (דפ"ר, תוצאות הריאיון, צורכי המערכת ובמקרים מסוימים גם מעבר של מיונים נוספים או ריאיון אישי), תקבלו שיבוץ לתפקיד. חשוב לזכור שתנאי התפקיד צריכים להתאים לצרכים הרפואיים שלכם. למשל, יש מתנדבים שנדרשים להיות תמיד במרחק קצר מבית החולים, ולכן הם לא יכולים לשרת בבסיסים מרוחקים.
משיגים ציון דפ"ר שפותח אפשרויות
עם הגיוס תקבלו תעודת מתנדב, תעודה שבה מצוינים כל הפטורים שמגיעים לכם. משם תוכלו לבחור להמשיך לטירונות מתנדבים. טירונות מתנדבים היא טירונות בת חמישה ימים בבסיסים הפזורים ברחבי הארץ, במתכונת של "יומיות" - כלומר, בכל ערב הטירונים חוזרים הביתה ושבים בבוקר למחרת. זוהי טירונות עיונית בלבד, ללא שימוש בנשק.
חשוב לציין שהטירונות היא רשות, ותוכלו לבחור אם לעבור אותה או לא. כמו כן, לא בכל מחזור גיוס מתקיימת טירונות מתנדבים. אם בחרתם לא לעבור טירונות מתנדבים, תגיעו מייד לאחר הגיוס ליחידה או לקורס, ותתחילו את שירותכם הצבאי.