אחים על מלא: מקצוע הסיעוד בישראל

סיעוד הוא לא רק תחום מלא תחושת סיפוק, אלא גם מקצוע נדרש וחשוב בכל מערכת הבריאות בישראל ואף בעולם. האחים והאחיות משלימים את הטיפול וההנחיות של הרופא או הרופאה ומבצעים מעקב על המטופלים. הם מלווים ותומכים במטופלים, בודקים מדדים, מתאמים טיפולים, חובשים פצעים ונותנים תרופות, וכן מושיטים יד תומכת ומטים אוזן קשבת. הם מהווים חלק בלתי נפרד מהצוות הרפואי של כל מטופל ומטופלת בבתי החולים או במוסדות רפואיים וסיעודיים אחרים, והם בעלי תפקיד מרכזי בטיפול באנשים מלידה ועד זקנה.

כדי לעסוק בסיעוד, יש להשלים תואר ראשון בסיעוד (B.S.N). תוכניות הלימודים משתנות ממוסד למוסד, אך כולן משלבות חומרי עיוני ותיאורטי עם פרקטיקה והכשרה מעשית בבתי החולים, בכל המחלקות. 


לימודי תואר ראשון בסיעוד

תואר ראשון בסיעוד אורך כארבע שנים, ובסיומו מקבלים, לצד התואר המדעי, גם תעודת אח או אחות מוסמכים. הלימודים כוללים הכשרה עיונית בנושאים כמו כימיה, פרמקולוגיה, סיעוד קליני, גנטיקה וכלכלת בריאות, לצד הכשרה מעשית בבתי החולים ברחבי הארץ ובמחלקות השונות - כירורגיה, בריאות הנפש, גריאטריה, ילדים ועוד. 

מוסדות רבים בארץ מציעים מסלול לימודי אחיות וסיעוד: 

  • אוניברסיטאות: אוניברסיטת חיפה, אוניברסיטת בן-גוריון, האוניברסיטת העברית, אוניברסיטת תל-אביב, אוניברסיטת אריאל. 
  • מכללות: המרכז האקדמי שערי מדע ומשפט, הקריה האקדמית אונו, האקדמיה תל-אביב יפו, המכללה האקדמית אשקלון, המכללה האקדמית צפת, האקדמית רמת-גן, המכללה האקדמית עמק יזרעאל והמרכז האקדמי לב. 
  • בתי חולים: מסלולי לימוד בבתי ספר המשויכים לבית החולים, כמו בית הספר לסיעוד בבית החולים נצרת, בית הספר האקדמי לסיעוד בשיבא (תל השומר), בית הספר האקדמי דינה לסיעוד בבית החולים בילינסון, בית הספר לסיעוד במרכז הרפואי הלל יפה ובית הספר האקדמי לאחים ואחיות שיינברון באיכילוב. 

תנאי הקבלה לסיעוד:

תנאי הקבלה ללימודי סיעוד משתנים בין המוסדות ובין המסלולים. בגדול, אלו הם תנאי הקבלה העיקריים במרבית המוסדות: 

  • ממוצע בגרויות 85-75
  • פסיכומטרי בציון 580-510
  • ציון 85 ומעלה בפרק האנגלית בפסיכומטרי
  • ראיון קבלה אישי / קבוצתי / גם וגם
  • היעדר רישום פלילי, מילוי הצהרת בריאות וויתור על סודיות רפואית
  • מבחן התאמה (פסיכוטכני / אישיות / גם וגם)

 

אין לכם פסיכומטרי? כדאי להכיר גם את מסלול "אפיק מעבר", תוכנית מיוחדת של האוניברסיטה הפתוחה בשיתוף אוניברסיטת חיפה ואוניברסיטת בן-גוריון, שמאפשרת לימודי סיעוד ללא פסיכומטרי. במסגרת התוכנית סטודנטים יוכלו להירשם לאוניברסיטה הפתוחה (שלא מציבה תנאי קבלה כלשהם) ולהתחיל את הלימודים שם. לאחר שישלימו את הקורסים הנדרשים בממוצע הציונים שקבע כל מוסד, הם יוכלו לעבור לחוג לסיעוד באוניברסיטת חיפה או למחלקה לסיעוד באוניברסיטת בן-גוריון, ולקבל פטור מקורסי הלימוד המקבילים לאלו שלמדו באו"פ.

 

לפני שתדאגו לאחרים, תדאגו להתקבל ללימודים

לימודי תואר ראשון בסיעוד בצה"ל ובשירות לאומי

כדאי לדעת שלימודי סיעוד ניתן ללמוד גם במסגרת עתודה צבאית במסלול "פסגה". מסלול זה מאפשר לימודי סיעוד מלאים בתוכנית בת שלוש שנים, שבסיומן משתלבים האחים והאחיות בתפקידים בחיל הרפואה. אופציה נוספת היא לימודי תואר ראשון בשילוב שירות לאומי, בשיתוף עם החוג לסיעוד באוניברסיטת תל אביב. 


לעקוף בסיבוב: לימודי הסבה לסיעוד 

מסלול ההסבה מיועד לאקדמאים בעלי תואר ראשון שאינו קשור לתחום הסיעוד, שמעוניינים לעשות הסבה לסיעוד. זהו מסלול בן שנתיים וחצי (יש גם תוכניות של לימודי בוקר וגם תוכניות של לימודי ערב), שבסופו מקבלים תעודה של אח או אחות מוסמכים. 

הסבה לסיעוד - תנאי קבלה:

  • תואר ראשון ממוסד המוכר על ידי המועצה להשכלה גבוהה
  • ראיון קבלה
  • מבחן פסיכוטכני

אפשרויות תעסוקה וקידום לבעלי תואר ראשון בסיעוד

יש דרישה קבועה לאנשים שעוסקים בסיעוד, וככל שתוחלת החיים הממוצעת של האדם עולה והתחומים הרפואיים מתפתחים, כך גם עולה הצורך באנשי טיפול וסיעוד מיומנים. מסיבה זו, מדובר במקצוע שכולל אפשרויות תעסוקה וקידום רבות גם בארץ וגם בעולם.

בתום הלימודים יכולים בוגרי התואר הראשון בסיעוד להשתלב כאחים ואחיות בבתי חולים (במחלקות סיעודיות, טיפול נמרץ, מיילדות ועוד), במרכזי טיפת חלב, בבתי אבות, במרפאות ראשוניות ובלשכות בריאות, וכן במוסדות ציבוריים ופרטיים. מקצוע הסיעוד מבטיח עבודה קבועה במשמרות גמישות ובתנאי שכר נוחים.

אפשרויות קידום

בעלי תואר ראשון בסיעוד יוכלו להתקדם באחד מהמסלולים הבאים, לפי רצונם והתאמתם: 

  • מסלול ניהולי - בוגרי תואר ראשון בלימודי סיעוד יוכלו להתקדם למשרות ניהוליות במערכת הבריאות, אם הם מתאימים לכך. מסלול זה כולל תפקידים כמו ראשי צוות, אח או אחות אחראיים, מנהל או מנהלת אחיות ועוד. 
  • מסלול קליני - במסלול הקליני תוכלו להמשיך ללימודי "קורסי על בסיסיים" שיכשירו אתכם בתחומים כמו טיפול נמרץ, פגים, מיילדות, כירורגיה, סיעוד גריאטרי וכדומה. הקורסים מועברים בבתי החולים, ורק מועמדים שיעמדו בתנא הסף יתקבלו אליהם.
  • מסלול אקדמי - המעוניינים בכך יוכלו להמשיך לתואר שני בסיעוד ואף לדוקטורט, ולהשתלב במחקר בעולם זה. לחלופין, ניתן להמשיך גם ללימודי תואר שני בתחומים משיקים כמו עבודה סוציאלית, פסיכולוגיה, מדעי הרפואה או ניהול מערכות בריאות, וכן לעשות הסבת אקדמאים לרפואה. 

לימודים נוספים שיכולים לעניין אתכם
פרמדיקים ורפואת חירום | קלינאות תקשורת | פיזיותרפיה
אפשר לעזור לך? סימן שאלה
אפשר לעזור לך?
או מלאו את הפרטים הבאים ונחזור אליכם בהקדם:
-
תודה שפנית אלינו!
הייתה בעיה בשליחת הטופס. אנא נסו שנית.
מעוניינים בפרטים נוספים?
צרו קשר

Vהשאירו פרטים או התקשרו: 03-5377361

-
תודה שפנית אלינו!
הייתה בעיה בשליחת הטופס. אנא נסו שנית.