המעבדה של צה"ל: יחידה 81

יחידה 81, היחידה הטכנולוגית של מערך המבצעים המיוחדים באגף המודיעין, עושה דברים גדולים מאחורי הקלעים כבר משנותיה הראשונות של המדינה. למעשה, היחידה מספקת לצבא פתרונות מבצעיים בעולמות של תוכנה, חומרה, סייבר, מכניקה ועוד. היחידה מורכבת מחיילים, אנשי קבע ואזרחים, ואפשר למצוא בה מומחים ואנשי מקצוע בקשת רחבה של תחומים - פיזיקה, כימיה, הנדסה, טקסטיל, נגרות, מכונאות ועוד. יחד, הם מנהלים את תהליך הפיתוח משלב הרעיון ועד לאספקה לגורמים המבצעיים.

עם 39 פרסי ביטחון ישראל, יחידה 81 היא היחידה המעוטרת ביותר בצה"ל. רבים מבוגרי היחידה מגיעים, לאחר השחרור, לעמדות מפתח בהייטק הישראלי וממשיכים להוביל פיתוחים טכנולוגיים מהפכניים גם באזרחות.

ומה בתכלס? כמה מהפיתוחים של 81

רוב הפתרונות המבצעיים של 81 כמובן נמצאים מתחת לרדאר, אבל כן יש כמה שאפשר לדבר עליהם - בעיקר מתחילת דרכה של המדינה:

מצלמת הסתרים של אלי כהן - במהלך פעילותו של המרגל אלי כהן ז"ל בסוריה, בין השנים 1965-1962, הוא השתמש במצלמה מיוחדת שפיתחו ב-81 כדי להעביר מסמכים לארץ. על פניו הוא צילם "סתם" תמונות של אתרים שביקר בהם, אבל בפועל בתוך הנגטיב של התמונה (בגודל 1 מ"מ!) היו מוצפנים מסמכים. עם הגעתם לארץ, גורמי המודיעין הגדילו את התמונה כדי להוציא ממנה את המידע הרלוונטי.

דיו סתרים - מהיוצרים של מצלמת הסתרים, קבלו את דיו הסתרים! בתחילת שנות הפעילות של 81 פיתחו ביחידה שיטה שנועדה להעברת מידע מודיעיני בין סוכנים למפעילים שלהם. המסרים נכתבו ב"דיו סתרים", והוטמנו במכתבים אישיים ושגרתיים שכתבו אנשים זה לזה. את המסרים פענחו מהנדסי כימיה של היחידה באמצעות תאורה מיוחדת.

המזל"ט המבצעי הראשון - לאחר מלחמת ששת הימים הוחלט לעבוד על פתרון שיאפשר לצלם מהאוויר (לצורך איסוף מידע מודיעיני) מבלי לסכן את הטייסים. 81 נענו לאתגר, פיתחו מערכת צילום מוטסת והתקינו אותה על דאונים ממונעים. וכך נולד המזל"ט המבצעי הראשון!

מענה למגפת הקורונה - הקורונה תפסה את העולם בהפתעה, אבל ביחידה 81 הסתגלו למצב במהירות ועבדו קשה כדי לספק פתרונות מצילי חיים לאזרחי המדינה. במסגרת המאבק בקורונה ובעקבות העומס שהיה בבתי החולים, ביחידה ייצרו תוך זמן קצר מאות מכונות הנשמה. בנוסף, פיתחו ביחידה אפליקציה לניהול מלאי בבתי החולים, מיגון לאמבולנסים, מערכות תקשורת לחדרי טיפול נמרץ ועוד.


איך אתם מגיעים ליחידה 81?

לעומת יחידות ותפקידים אחרים בצבא, תנאי הקבלה של יחידה 81 לא מפורסמים. מה שכן ידוע זה שביחידה בוחרים (בפינצטה!) מלש"בים עם יכולות ונתונים גבוהים מהרגיל, ושאפשר להגיע אליה בעיקר דרך המיונים למסלולי מודיעין כמו כלל חמ"ן, גאמ"א סייבר ושחקים, תלפיות ומומנט. ובכל זאת, הנה כמה דברים שיגדילו את הסיכויים שלכם להגיע ליחידה:

    • ציון דפ"ר גבוה (60 לפחות)
    • בגרות ברמה של חמש יח"ל במקצועות הריאליים (מתמטיקה, פיזיקה, רובוטיקה, מכטרוניקה וכו')
    • ידע וניסיון בתחומים של רובוטיקה, מחשבים, מכונאות, טקסטיל וכו'


שימו 
- ברוב התפקידים ב-81 בנות צריכות לחתום על "דין אישה כדין גבר" (כלומר להתחייב למשך שירות זהה לזה של הבנים). בנוסף, חשוב לציין שהרבה תפקידים ביחידה דורשים חתימת קבע.


תעשו את הכי טוב שלכם

מה אנחנו יודעים על ההכשרה והשירות ביחידה 81?

הרבה מהמלש"בים שמגיעים ל-81, מתחילים את דרכם בקורסים קדם צבאיים כמו אר"מ, גפן וכו' - תלוי במסלול שאליו שובצו.

עם הגיוס, החיילים עוברים טירונות - ברוב התפקידים מדובר בטירונות 02. לאחר מכן הם ממשיכים להכשרות נוספות, שמותאמות לתחומים שבהם יעסקו בשירות. בחלק מהמקרים היחידה שולחת את החיילים ללימודים אקדמיים, כדי שירכשו ידע וכלים שישמשו אותם בשירות.

בסיס היחידה נמצא במרכז הארץ. השירות הוא במתכונת של יומיות, ורבים מבעלי התפקידים משרתים על אזרחי.

תפקידים ומסלולים נוספים
חיל המודיעין | עתודה אקדמית | היחידה הרב-ממדית
אפשר לעזור לך? סימן שאלה
אפשר לעזור לך?
או מלאו את הפרטים הבאים ונחזור אליכם בהקדם:
-
תודה שפנית אלינו!
הייתה בעיה בשליחת הטופס. אנא נסו שנית.
מעוניינים בפרטים נוספים?
צרו קשר

Vהשאירו פרטים או התקשרו: 03-5377361

-
תודה שפנית אלינו!
הייתה בעיה בשליחת הטופס. אנא נסו שנית.