מבחן יעלנט הוא מבחן ממוחשב לקביעת רמת האנגלית של מועמדים ללימודים ששפת האם שלהם אינה עברית. המבחן זהה לחלוטין למבחן יעל, וההבדל היחיד בין השניים הוא שיעלנט הוא מבחן ממוחשב.
למי המבחן מיועד?
מבחן יעלנט כולל שני חלקים:
החלק הראשון כולל שאלות מסוג השלמת משפטים, ניסוח מחדש והבנת הנקרא. כל השאלות בחלק זה הן שאלות אמריקאיות (רב-ברירה), ועליכם לבחור את התשובה הנכונה מתוך ארבע תשובות אפשריות.
המהירות בה תענו על השאלות לא תשפיע על רמת הקושי של השאלות הבאות.
החלק השני כולל מטלת חיבור באורך 12 עד 15 שורות. פרק הזמן המוקצב לכתיבת החיבור הוא 15 דקות (מדידת הזמן לחלק זה מתחילה מיד כשהנושא לחיבור יופיע על המסך).
שימו לב! את החיבור יש לכתוב על דף שיחולק לכם בזמן המבחן. על מסך המחשב יופיע הנושא שעליו תצטרכו לכתוב ושעון שיציג את הזמן שמוקצב לכתיבת החיבור.
משך המבחן: שעה וחצי.
מה אפשר להביא ומה אסור: צריך להביא עיפרון ומחק (לכתיבת החיבור). אסור להביא דפי טיוטה, אך תוכלו לבקש במהלך המבחן דף טיוטה מהמשגיחים.
במהלך המבחן: ניתן לסמן שאלות שתרצו לחזור אליהן, אך לא תוכלו לסמן או למחוק תשובות. תוכלו לסמן, אם תרצו, את הטקסט במסך ע"י העכבר.
חלק א' - השלמת משפטים, ניסוח מחדש, הבנת הנקרא (במחשב)
חלק ב' - חיבור (על דף נייר)
השלמת משפטים
עמוס עוז הוא סופר ____.
פתרון והסבר:
התשובה הנכונה היא (4).
אחרי שם העצם 'סופר' יבוא תיאור של הסופר. תיאור זה צריך להתאים לו מבחינת מין (זכר/נקבה) ומספר (יחיד/רבים). תשובה 3 ('מכירים') היא מילה ברבים, ולכן ניתן לפסול אותה. כמו כן, חשוב לשים לב לזמן המשפט. המשפט הוא בהווה, כפי שמלמדת המילה 'הוא'. לכן, ניתן לפסול את תשובה 2 ('הכרתי') שהיא בזמן עבר.
נותרנו עם תשובות 1 ו-4. ההבדל ביניהן הוא ההבדל בין פעיל (תשובה 1) לסביל (תשובה 4). במקרה של פעיל, צריך לציין את מי מכיר עמוס עוז. מאחר שאין המשך למשפט, נפסול את תשובה 1 ונישאר עם תשובה 4, שהיא התשובה הנכונה.
ניסוח מחדש
יצאנו לטיול חרף מזג האוויר הגשום.
פתרון והסבר:
התשובה הנכונה היא (1).
משמעות המילה "חרף" היא "למרות", כלומר יש קשר של ניגוד בין שני חלקי המשפט: יצאנו לטיול למרות שירד גשם (זכרו כי רוב האנשים מעדיפים לצאת לטייל כאשר מזג האוויר נעים ולא יורד גשם). כלומר, ירד גשם אבל כן החלטנו לצאת לטייל.
לכן התשובה הנכונה היא 1.
רוצים דוגמאות נוספות?
בסוף המבחן תקבלו מספר אסמכתא שאיתו תוכלו לראות את הציון שקיבלתם במבחן לאחר כשבועיים מיום המבחן. כדי לראות את הציון תצטרכו להיכנס לאזור האישי שלכם באתר המרכז הארצי לבחינות ולהערכה ולהקליד את מספר האסמכתא.
טווח הציונים במבחן הוא 150-50, ועל פי הציון בו קובעים מוסדות הלימוד מי זכאי לפטור מלימודי עברית בזמן לימודיו לתואר, מי נזקק לשפר את רמתו ומי אינו עומד בדרישות המינימליות.
ציון 132 ומעלה מזכה בפטור מלימודי עברית במהלך התואר. נבחנים שציונם נמוך מ-132 נדרשים להשתתף בקורסי עברית כדי לשפר את רמתם. מספר הקורסים נקבע על פי הציון שקיבלו בבחינה. מועמדים אשר אינם עומדים בציון הסף לא יתקבלו ללימודים במוסד. ציון הסף משתנה ממוסד למוסד.
← איך נקבע מספר הקורסים שיש לקחת? למדו עוד על ציוני הבחינה ומשמעותם.
132 ומעלה - פטור.
132 ומטה - חובת השתתפות בקורסים לשיפור העברית.
ציון סף - משתנה ממוסד למוסד, הכרחי לקבלה ללימודים.
המועדים נקבעים על פי החלטת מוסדות הלימוד המקיימים את המבחן ואינם קבועים מראש. כדי לקבל פרטים מלאים על מועד הבחינה יש לפנות אל המוסד שאליו אתם מעוניינים להתקבל. חשוב לדעת שאם כבר נבחנתם במבחן יעל או יעלנט עליכם להמתין לפחות 35 ימים עד לקיום מבחן נוסף.
שימו לב - התאריכים עשויים להשתנות ולכן מומלץ לעקוב אחרי עדכונים באתרי האינטרנט של האוניברסיטאות.
מועדי מבחן יעלנט במרכז הארצי לבחינות ולהערכה - סניף חיפה:
ינואר - 04/01/22, 18/01/22
פברואר - 01/02/22
מרץ - 15/03/22, 29/03/22
מועדי מבחן יעלנט באוניברסיטה העברית בירושלים:
פברואר - 7/02/22, 23/02/22
מרץ- 03/03/22, 21/03/22
ההרשמה למבחן מתבצעת במוסד הלימודים שאליו אתם מעוניינים להתקבל. על פי רוב, גם המבחן עצמו ייערך במוסד הלימודים.