הכנה למבחני קבלה לפנימיה צבאית אור עציון

הפנימייה הצבאית אור עציון חרטה על דגלה לעצב את מפקדי צה"ל של המחר, תוך שילוב של לימודים תורניים ברמה גבוהה. רק 35 תלמידים מתקבלים לפנימייה מדי שנה, בתהליך קבלה מקיף שכולל מעבר של מבחני מיון של מכון תיל, מבחן הלכה, ריאיון וגיבוש.

בעמוד זה תוכלו ללמוד קצת יותר לעומק על הפנימייה ועל תהליך הקבלה, וגם להתנסות בכמה שאלות לדוגמא מתוך מבחן תיל. 

הכנה למבחן תיל לקבלה לפנימייה

הכירו את הפנימייה הצבאית אור עציון

הפנימייה הצבאית אור עציון (או בקיצור - פנמ"צ אור עציון), שהוקמה בשנת 1980, מיועדת לתלמידים מצטיינים מהציונות הדתית. הפנימייה משלבת לימודים תורניים מלאים במסגרת ישיבה תיכונית עם הכשרה צבאית ומנהיגותית. הלימודים נמשכים ארבע שנים, מכיתה ט' עד י"ב, ומטרתם להכשיר את הבוגרים לשירות משמעותי כמפקדים ערכיים בצה"ל. 

המסלול כולל לימודי הלכה לצד לימודים לבגרות עיונית מלאה והכשרה בתחומים של פיקוד, ניווט, שדאות, קליעה וכושר גופני. כמו כן, נערכות בפנימייה סדנאות והכשרות ייחודיות כמו דיבייט, קורס צלילה וקורס עזרה ראשונה. החזון הוא להצמיח דור של מפקדים בני תורה, המחברים עולם של רוח עם אחריות והובלה בשדה הקרב.


תהליך הקבלה לפנימייה הצבאית אור עציון

בכל שנה מתקבלים לפנימייה כ-35 תלמידים בלבד. כדי להיות אחד מהם, צריך לעבור בהצלחה שני שלבי מיון מסננים (יש לעבור את השלב הראשון כדי להמשיך לשלב השני): 

  1. יום מיון - יום מיון המורכב ממבחן תיל (מבחן פסיכוטכני הבוחן חשיבה צורנית, כמותית ולוגית, ומבחן אישיות ממוחשב), מבחן בהלכה וריאיון עם רבני הישיבה. 
  2. גיבוש - גיבוש הכולל מבחן דינמיקה קבוצתית, ריאיון עם מפקדי הפנימייה ומבחן במתמטיקה. הגיבוש נמשך יומיים וכולל לינה בפנימייה. 

מה זה מבחן תיל?

מבחן תיל, שתפגשו בשלב הראשון למיונים לפנימייה, מתבצע באופן ממוחשב ואורך כשלוש שעות. המבחן כולל שני חלקים עיקריים: מבחן פסיכוטכני ומבחן אישיות.

החלק הפסיכוטכני בנוי מתשעה פרקים בנושאים כמו חשיבה כמותית, לוגית, צורנית ומרחבית. כל פרק מוגבל בזמן, אבל במהלך המבחן לא תוכלו לדעת כמה זמן או שאלות נשארו לכם עד לסיום הפרק, דבר שמקשה משמעותית על ניהול הזמן במבחן. בנוסף, תעברו גם מבחן אישיות הכולל היגדים שיש לדרג על פי מידת ההסכמה איתם, ונועד לבחון תכונות אופי והתאמה למסגרת.

שלא כמו מבחני ידע (הלכה, גמרא או מתמטיקה) המבוססים על חומר לימודי מבית הספר, מבחן תיל בודק כישורי חשיבה שאינם נלמדים באופן פורמלי. המפגש עם סוג שאלות לא מוכר, בשילוב לחץ הזמן, עלול להקשות עליכם להביע את מלוא היכולות שלכם. לכן מומלץ מאוד להכיר את מבנה המבחן, לתרגל מראש ולהגיע מוכנים.


שאלות לדוגמא מתוך מבחן תיל

לוגיקה - סידור

במוזיאון תלויות ארבע תמונות מפורסמות בשורה: נוף, מטבח, גינה ופירות, של ארבעה ציירים - אברהם, יצחק, יעקב וחוה. תמונת הנוף תלויה ליד התמונה שצייר יצחק. תמונת הנוף נמצאת בין תמונת הגינה לתמונה שצייר יעקב. אברהם לא צייר את תמונת הנוף ולא את תמונת הפירות.

מי מבין ארבעת הציירים צייר את תמונת המטבח?

תשובה נכונה!

טעות

טעות

טעות

צפייה בהסבר

לפנינו שאלת סידורים. נתונים ארבעה ציירים שכל אחד מהם צייר תמונה אחרת מבין ארבע תמונות, ואנו צריכים למצוא מי מהם צייר את תמונת המטבח. נתון כי אברהם לא צייר את תמונת הנוף או את תמונת הפירות, לכן הוא בהכרח צייר את תמונת המטבח או את תמונת הגינה. כמו כן, נתון שתמונת הנוף תלויה ליד תמונתו של יצחק, וכי היא נמצאת בין תמונת הגינה לבין זו של יעקב.

נשבץ את הנתונים באופן הבא:

נתון מס' 1 - תמונת הנוף תלויה ליד תמונתו של יצחק. בשלב זה עדיין לא ניתן להשתמש במידע זה, נמשיך לנתון הבא וכשיהיה בידינו די מידע נחזור ונשתמש בו.

נתון מס' 2 - נמסר לנו כי תמונת הנוף תלויה בין תמונת הגינה ותמונתו של יעקב. כלומר, תמונת הנוף חייבת להיות אחת משתי התמונות הפנימיות.

חשוב לשים לב! בשאלה זו מרבית הנתונים, כמו גם השאלה שנשאלנו, מתייחסים לשיוך התמונה לצייר. לכן נקפיד להציב את תמונת הנוף באחד מהמקומות האמצעיים, אך החלפת המיקום בין שמו של יעקב ותמונת הגינה משני צידי תמונת הנוף לא תפגע בפתרון השאלה.

שאלת לוגיקה

כעת נחזור לנתון מס' 1 - תמונת הנוף תלויה ליד תמונתו של יצחק. מכיוון שמצידה האחד של תמונת הנוף תלויה תמונתו של יעקב ניתן להסיק שתמונת הגינה, שנמצאת מצידה השני של תמונת הנוף, צוירה על ידי יצחק.

שאלת לוגיקה

כעת, נמשיך לנתון מס' 3 - אברהם לא צייר את תמונת הנוף. לכן ניתן למקם את שמו של אברהם במשבצת הצייר היחידה שטרם מילאנו.

שאלת לוגיקה

נתון מס' 4 - אברהם לא צייר את תמונת הפירות. מכאן ניתן להסיק שאברהם צייר את תמונת המטבח - זוהי התשובה הנכונה.

שאלת לוגיקה

בעיות מילוליות בחשבון

בית מסחר לחומרי בניין הזמין מבית חרושת מרצפות. המשלוח היה אמור להגיע ב-20 ארגזים בינוניים, אבל הוא נארז בארגזים גדולים יותר. בכל ארגז נארזו 10 מרצפות יותר מהמתוכנן, ולכן הגיעו רק 16 ארגזים. כמה מרצפות הזמין בית המסחר?

טעות

טעות

תשובה נכונה!

טעות

צפייה בהסבר

הדרך המתמטית:

נארגן את הנתונים בטבלה:

  הוזמן נארז בפועל
מספר ארגזים 20 16
מספר מרצפות בארגז X X+10
סה"כ מרצפות 20X (X+10)16

מספר המרצפות שהוזמן שווה למספר המרצפות שנשלח בפועל, וההבדל היחיד הוא רק במספר האריזות. לכן אפשר להציב במשוואה את מספר המרצפות שנארזו בפועל השווה למספר המרצפות שהוזמן:

(10+X)20X=16

נפתור את המשוואה ונמצא למה שווה X:

20x=16X+160

4x=160

נחלק ב-4 ונמצא את x:

X = 40

X מייצג את מספר המרצפות שהיו אמורות להיארז בכל ארגז קטן (כפי שהוזמן). אנו נשאלים "כמה מרצפות הוזמנו?" אם בכל ארגז היו צריכים להיות 40 מרצפות, והוזמנו 20 ארגזים כאלה, אז מספר המרצפות הכולל הוא 800 (20⋅40)

הדרך האינטואיטיבית:

מספר המרצפות צריך להתחלק ב-20 (הוזמנו 20 ארגזים ובכל ארגז מספר שווה של מרצפות). כמו כן, מספר המרצפות צריך להתחלק גם ב-16 (נשלחו 16 ארגזים ובכל ארגז מספר שווה של מרצפות). נבדוק את התשובות ונראה באילו מופיע מספר שמתחלק גם ב-20 וגם ב-16. רק 800 ו-560 מתחלקים גם ב-16 וגם ב-20. נחלק כל אחת מהאפשרויות ב-16 וב-20 ונקבל את מספר המרצפות בכל ארגז (כאשר נחלק ב-16 נקבל את מספר המרצפות בארגז גדול, וכאשר נחלק ב-20 נקבל את מספר המרצפות בארגז בינוני). נבדוק מתי ההפרש בין מספר המרצפות בכל ארגז שווה ל-10 (בפועל נארזו בכל ארגז 10 מרצפות יותר מאשר במתוכנן). רק המספר 800 מתאים לתנאים אלו.

800 / 20 = 40

20 ארגזים * 40 מרצפות בכל ארגז 

800 / 16 = 50

16 ארגזים * 50 מרצפת בכל ארגז = 16 ארגזים * (40 + 10) מרצפות בכל ארגז

התשובה היא 800.

תיבות נוגעות

בכמה קוביות נוגעת הקובייה שמסומנת ב-X?

קובייה תיחשב כנוגעת רק כאשר אחת הפאות שלה נוגעת בפאה בקובייה הנוספת (ולא צלע או קודקוד בלבד).

שאלת תיבות נוגעות

טעות

תשובה נכונה!

טעות

טעות

טעות

צפייה בהסבר

בקובייה המסומנת נוגעות שתי קוביות: הקובייה שמתחתיה וזו שמימינה.

לכן התשובה הנכונה היא 2.

מתכוננים למיונים ומגיעים מוכנים 

הכנה למבחן תיל לפנימייה הצבאית אור עציון