עולים חדשים בצה"ל זכאים למגוון הטבות, זכויות ותוכניות סיוע שמטרתן לעזור להם להשתלב בצבא ולאחר מכן בחיי האזרחות.
אז מי נחשב עולה חדש בצה"ל, באילו מקרים יש חובת גיוס, איך נראה הצו הראשון של העולים החדשים, ומהן הזכויות וההטבות שמגיעות להם? כל התשובות מחכות לכם בהמשך העמוד!
כדי לאפשר לעולים חדשים את הזמן הנדרש להסתגלות למדינה ולהכרת השפה, החוק מאפשר להם להתגייס בתום שנה מיום הנחיתה בארץ. גם אחרי הגיוס, עולים חדשים מקבלים מצה"ל תמיכה וליווי שיעזרו להם להשתלב, וכן הטבות שונות הנוגעות לדיור ולהשכלה, כפי שתוכלו לראות מייד.
השאלה אילו עולים חדשים מחויבים בגיוס לצה"ל תלויה בשני פרמטרים - גיל ומצב משפחתי:
תושבים חוזרים או ילדים להורים בעלי אזרחות ישראלית? שימו ❤
אזרחים שעזבו את ישראל לאחר גיל 16 מחוייבים להתגייס לצה"ל גם אם הוריהם חיים בחו"ל.
אזרחים שעזבו לפני גיל 16 לא מחוייבים להתגייס לצה"ל, כל עוד הם שוהים בחו"ל עם משפחתם. אם שני ההורים חיים בארץ, לא יוכרו האזרחים כעולים חדשים. אם אחד ההורים חי בארץ, על המלש"ב להוכיח כי הוא מתגורר בחו"ל עם ההורה השני.
כמו כל מלש"ב, גם עולים חדשים נדרשים להתייצב לצו הראשון הכולל בדיקות רפואיות, ריאיון אישי, אימות נתונים פרונטלי (בשונה מאימות הנתונים המקוון המיועד לכל מלש"ב אחר) ומבחני דפ"ר. ייתכן שבמעמד הצו הראשון ינחו את המלש"ב או המלש"בית להיפגש עם מש"קית ת"ש בלשכה, כדי להבין את מעמדם ומצבם בארץ ולבדוק אם הם זקוקים לסיוע כלשהו.
בשלב אימות הנתונים תערוך המאבחנת הפסיכוטכנית מבחן סימול עברית, כדי להבין מהי רמת העברית הכללית של המלש"ב.
במבחני הדפ"ר ניתן להיבחן ב-7 שפות שונות: עברית, אמהרית, אנגלית, ספרדית, ערבית, צרפתית ורוסית. כמו כן, מבחני הדפ"ר כוללים פרק נוסף בהבנת הנקרא בעברית, שבו נבחנים רק עולים חדשים או מלש"בים שלמדו 36 חודשים בבית ספר ששפת הלימוד בו אינה עברית בין הגילים 16-13, או שנה אחת בגיל 18.
הגיעו מוכנים לצו הראשון
במקרים מסוימים עולים חדשים יעדיפו להשלים תואר אקדמי לפני הגיוס לצה"ל. זה לגמרי אפשרי - עולים חדשים זכאים לבקש דחיית שירות לטובת לימודים, ובסיום התואר להתגייס לצה"ל ואף לבקש להשתבץ בתפקיד שמתאים לתואר שלמדו. מסלול כזה נקרא "עתודת עולים". כדי להתקבל, יש לצרף אישור קבלה ללימודים ולהעביר טופס עתודת עולים למרכז השירות של מיטב.
צה"ל עורך ערבי הסברה להורים שעולים יחד עם ילדיהם הבוגרים לישראל. נציגי מחלקות הקליטה ייצרו קשר עם ההורים ויזמינו אותם לכנס.
חיילים עולים שהם גם חיילים בודדים (כלומר עלו לארץ לבדם או שאין להם תמיכה כלכלית בארץ) זכאים לתשמ"ש (תשלומי משפחה). בקטגוריה זו נכנסים חיילים במעמד עולים, קטינים חוזרים, אזרחים עולים, בני ובנות עולים או תושבים חוזרים. בנוסף, גם חיילים יוצאי אתיופיה (גם אם אינם נחשבים חיילים בודדים) זכאים לתשמ"ש. כדי לקבל את הזכאות, יש להגיע לאחד מסניפי משרד העלייה והקליטה בתחילת השירות הצבאי ולהגיש בקשה לסיוע.
שימו ❤ - חיילים עולים שנמצאים במעמד של חיילים בודדים זכאים להטבות נוספות כמו חופשות, הנחה בתשלום החשמל והטבות כלכליות אחרות.
חיילים עולים שנחשבים חיילים בודדים זכאים לעיתים לקצבת סיוע בשכר דירה ממשרד הבינוי והשיכון. כדי לקבל את הסיוע, יש לפנות למשרד הבינוי והשיכון.
גם בתום השירות יש אפשרות לקבל סיוע בשכר דירה. יש להתייצב עם תעודת השחרור באחת מחברות ההרשמה לסיוע בדיור של משרד הבינוי והשיכון, ולהסדיר את הזכאות.
המינהל לסטודנטים עולים מלווה סטודנטים עולים בבחירת מסלול לימודים, לאורך כל שנות הלימודים ועד סיום לימודי התואר. המינהל מציע מלגות שכר לימוד, תוכניות קליטה, ליווי אישי ומגוון תוכניות לליווי חברתי, אישי ואקדמי, כולל פעילות חברתית והתנדבותית. רוצים לשמוע עוד? כל המידע ממש כאן.
בין שאתם מעוניינים בלימודים אקדמיים ובין שלא, אגף התעסוקה מעניק לעולים חדשים הטבות וסיוע להשתלבות בשוק העבודה:
למידע נוסף תוכלו לפנות למרכזי התעסוקה.
תפקידים נוספים שיכולים לעניין אתכם
חיל מודיעין | יחידת 8200 | אשכול תעופה | אשכול תפקידי חיל הים | תצפיתנית | מנהל/ת רשת | מורה חיילת | שירות לאומי
עולים חדשים זכאים לתוכנית הכנה לגיוס, שנמשכת חודש ימים בתנאי פנימייה. ההכנה כוללת הכנה פיזית ומנטאלית לקראת הגיוס, וכן תכנים הנוגעים לחיזוק הזהות היהודית-ציונית, להכרת הארץ, לשיפור העברית ולהיכרות עם החברה הישראלית. אם אתם מעוניינים להצטרף לתוכנית, עליכם לפנות ליועצת קליטה ולבקש זאת.
סדנאות המיועדות לחיילים עולים שנותרו להם עוד שלושה חודשים לשירות בצה"ל, ונועדו להכין אותם לקראת החיים האזרחיים. הסדנאות נמשכות חמישה ימים ומתקיימות במכללת "גישות" שברחובות. במהלך הסדנה החיילים עוברים שיחות ייעוץ והכוונה בדגש על דיור והשכלה גבוהה, ליווי תעסוקתי והכנה לשוק העבודה, אימון כלכלי וסקירת הזכויות המגיעות להם כחיילים בודדים משוחררים. לפרטים נוספים, לחצו כאן.
התוכנית מיועדת לעולים צעירים ומעורבים חברתית שרוצים להשפיע ולשפר את פני החברה. במסגרת התוכנית, העולים עוברים הכשרה בנושאי מנהיגות ויזמות ומתנסים בפיתוח מיזמים חברתיים לפי הצרכים של כל רשות מקומית. בין היתר יעברו בתוכנית תכנים הנוגעים ביזמות חברתית ועסקית, תקשורת בין-אישית, ניהול משא ומתן, שפת גוף ועוד. למידע נוסף יש לפנות למחלקות הקליטה ברשויות המקומיות.