אחת התחנות שתעברו ביום המא"ה היא תחנת המבחנים הפסיכוטכניים. בתחנה זו תעברו מספר מבחנים, שיקבעו את הציונים שלכם בחמישה מדדים: עיבוד מידע, חשיבה מרחבית, ניהול וארגון, קשב מתמשך והפעלה טכנית. חשוב להגיד שמתוך כל התחנות ביום המא"ה, זו התחנה שבוחנת את המספר הרב ביותר של המדדים.
המטרה העיקרית של המבחנים הפסיכוטכניים ביום המא"ה היא לבחון אם אתם מתאימים לתפקידים באוריינטציה טכנולוגית ולתפקידים שיש להם הכשרה מקצועית ברמת קושי גבוהה. ככל שתצליחו ביותר מבחנים פסיכוטכניים, יש יותר סיכוי שייפתחו לכם במנילה תפקידים שדורשים נתוני איכות גבוהים.
כדי לקבל תוצאות מבוססות על היכולות שלכם, יבחנו אתכם ביום המא"ה ב-12-10 מבחנים פסיכוטכניים. כלומר, הציון בכל מדד שהזכרנו ייקבע לפי יותר ממבחן אחד. טווח הציונים של כל מדד הוא 5-1 (5 זה הציון הטוב ביותר).
כל המבחנים אמריקאיים ומקוונים, ונמשכים בין 10 ל-30 דקות. בסך הכול, הזמן המוקצב לכל המבחנים הפסיכוטכניים הוא שעתיים. ברוב המבחנים תוכלו לקרוא את ההוראות בלי הגבלת זמן, ולנוע קדימה ואחורה בין השאלות תוך כדי המבחן.
בשונה ממבחני הדפ"ר, במבחנים הפסיכוטכניים של יום המא"ה אי אפשר לקבל התאמות. באישור המאבחנות במיונים, תוכלו להשתמש בדפי טיוטה.
ועכשיו - ניגש למבחנים עצמם. לנוחותכם, מתחת לכל מדד (מלבד חשיבה מרחבית, שהנתונים עליו עדיין לא התעדכנו) הוספנו דוגמאות לתפקידים שדורשים אותו בתנאי הסף.
דוגמאות לתפקידים: ♦ מאבחן/ת פסיכוטכני/ת ♦ מדריך/ת סימולטור ♦ תוכניתן/ית ♦ מגן/מגינת סייבר ♦ פקח/ית טיסה
המטרה במדד עיבוד מידע היא לשקף את היכולת שלכם לקלוט ולהפנים מידע חדש, להסיק מסקנות על בסיס נתונים שקיבלתם, להצליב בין מקורות מידע שונים ולהבין תהליכים מורכבים.
מבחני חשיבה מרחבית בוחנים את היכולת שלכם להבין את ה"התנהגות" של פריטים שונים במרחב, בהתבסס על ההנחיות שיינתנו לכם בנוגע לתכונות הפריטים ולכללים שחלים עליהם. אלו מבחנים שמאפיינים, בין היתר, גם מיונים לחיל המודיעין.
קבלו טיזר למבחנים
דוגמאות לתפקידים: ♦ פקמ"ץ/ית ♦ מש"ק/ית דוברות ♦ חייל/ת במשרד הביטחון ♦ חוקר/ת מודיעין אוויר
המשימות שתקבלו במבחנים אלו הן אומנם לא מאוד מורכבות במהותן, אך הן דורשות תשומת לב גבוהה לפרטים ויכולת לעבוד בקצב מהיר (כל מבחן נמשך דקות בודדות) - שתי תכונות שלא תמיד עובדות יחד.
דוגמאות לתפקידים: ♦ חובל/ת ♦ פקח/ית טיסה ♦ להקה צבאית ותיאטרון צה"ל ♦ מאמן/ת סימולטור בחיל הים
ההנחיה במבחנים אלו היא מאוד בסיסית - לסמן איזשהו אלמנט חזותי, מינורי למדי, שמופיע לסירוגין על המסך. המבחן הזה נבדל משאר המבחנים בשתי דרכים עיקריות: האחת, במהלך המבחן לא תדעו כמה זמן נשאר לכם עד לסיום. השנייה, המבחן משתנה בין בנים לבנות (אבל הרעיון שלו נשאר ממש אותו הדבר).
דוגמאות לתפקידים: ♦ מדריך/ת צניחה ♦ מדריך/ת טג"ח ♦ גרפיקאי/ת ♦ מטאורולוג/ית ♦ מפעיל/ת קש"ב טקטי
המבחנים של מדד זה נועדו להעריך את ההתאמה שלכם לעבודה בסביבה טכנולוגית. כדי להצליח במבחנים אלו, תצטרכו להבין איך עובדות המערכות הטכנולוגיות שיתוארו לכם ולדעת איך לתפעל תקלות שמאפיינות אותן.
תנו לנו להרוס לכם את ההפתעה ביום המא"ה
בתור מכון הכנה, התשובה הנדרשת היא (חכו לזה...) - כן. טוב סוג של.
יש בערך 13 מבחנים פסיכוטכניים ביום המא"ה, שבודקים ציונים שמשתנים לחלוטין בתכליתם (עיבוד מידע, הפעלה טכנית, ניהול וארגון, קשב מתמשך, תפיסה מרחבית). כל מבחן בוחן יכולת אחרת שלכם, בחלק מהמבחנים, רק ההיכרות המקדימה שלעצמה יכולה לסייע לשפר את הביצועים. באחרים תרגול נוסף של המבחן הוא זה שיעזור לכם לשפר את הביצועים.
שימו לב! רוב הציונים נקבעים באמצעות תוצאות של לפחות שני מבחנים.
עבור רוב התפקידים בצה"ל יצרו 'תעודת זהות' של ציונים שדרושים כדי לקבל את המיון, קיבלתם ציון יותר גבוה מהרף הנדרש? מזל טוב - ציון ההתאמה שלכם (= הציון שמתקבל ממכלול הנתונים שנאסף עליכם בנוגע לכל אשכול תפקידים שתדרגו בשאלון ההעדפות) יעלה בהתאמה וכך גם הסיכוי שתשובצו אל התפקיד הנחשק.
בשביל לקבל מיון לתפקידי המחשבים בצבא, כאשר המיון הבולט שבהם 'מקצועות המחשב', הוא מיון שדורש לתפקידיו את הציונים עיבוד מידע 3 ומעלה וניהול וארגון 2 ומעלה.