טיפים לראיון עבודה בזום
תקופת הקורונה הכניסה לחיינו את האפשרות לקיים ראיון עבודה בזום, ונראה שהאפשרות הזאת פה כדי להישאר גם עכשיו, הרבה אחרי שהמגפה דעכה. זה לא מפתיע, בהתחשב ביתרונות הרבים שיש לריאיון מהסוג הזה: זהו פתרון נוח למועמדים שזוכים לערוך את הריאיון בסביבה הביתית שלהם, בלי לנסוע למרחקים ארוכים ובלי לבזבז זמן.
העניין של הנוחות משחק גם לטובת המעסיקים - קיום הריאיון מרחוק תואם את שיטת העבודה מרחוק, ובעצם הופך את הריאיון בזום להתנסות מעשית בהתנהלות מקוונת. כך המראיינים יכולים לבחון את התנהלות העובדים מאחורי המסך, את יכולת הביטוי שלהם, מיומנויות הפרזנטציה שלהם (אם נדרשות) ועוד.
ובכל זאת, גם לריאיון בזום יש צדדים פחות טובים - בעיקר כשמדובר בהיבט של התקשורת הבין-אישית. מבעד למצלמה קשה יותר לקרוא את הסיטואציה, להעביר מסר באופן ברור ולהבין איך המראיין או המראיינת מתרשמים מאיתנו. ומעבר לזה, להבדיל מריאיון פרונטלי, בריאיון מהסוג הזה אנחנו צריכים להשקיע מחשבה וזמן בבחירת הסביבה של הריאיון ובהיערכות אליו מבחינה טכנית.
אז כדי למקד אתכם לקראת ריאיון העבודה בזום, קבלו כמה דגשים חשובים להכנה, לריאיון עצמו ולמה שקורה אחר כך:
לפני הריאיון
- לדאוג לצד הטכני של הדברים - כדי להימנע מתקלות בריאיון, מומלץ ביותר לבדוק מראש שחיבור האינטרנט יציב (שווה אפילו לנסות שיחת זום עם חבר או חברה), שהמחשב טעון, ושהעכבר, המקלדת, המצלמה והאוזניות (אם אתם משתמשים) עובדים כמו שצריך.
- לבחור סביבה מתאימה לריאיון - אז למרות שריאיון בזום נערך במרחב הפרטי שלכם, עדיין מצופה מכם לעשות מאמץ ולשקף סדר ומקצועיות גם בסביבה הזאת. זה אומר לוודא שאין בלאגן בפריים, לבדוק שרואים אתכם בבירור במצלמה, ולצמצם סיכויים לרעשים ולהסחות דעת בריאיון ((עדיף למשל להתמקם בחדר עורפי מאשר בחדר שפונה לרחוב, וכמובן לעדכן את בני הבית שידעו לא להפריע).
- להתארגן כאילו זה ריאיון פרונטלי - גם כאן, אל תיתנו לסביבה הביתית לבלבל אתכם! בריאיון בזום צריך להיות ייצוגיים ממש כמו בריאיון רגיל. בלי חולצות מקושקשות או מלוכלכות, ועם מכנסיים שלא יפדחו אתכם במקרה שתצטרכו לקום במפתיע במהלך הריאיון 😋
- לסדר את המסך יפה-יפה - יש ראיונות שבהם מבקשים מהמועמדים לשתף מסך - למשל כדי להציג מצגת או עבודת בית שהכינו. כדי להיות מוכנים לתרחיש כזה, תעשו קצת סדר במסך ובדפדפן. תוודאו שלא פתוח אצלכם שום מסמך לא מקצועי, ושבאופן כללי אין הרבה טאבים ומסמכים פתוחים כדי שלא תמצאו את עצמכם הולכים לאיבוד ביניהם.
במהלך הריאיון
- לשים לב לזמנים - לא לאחר לריאיון (במיוחד בזום!) זה הכי בסיסי שיש. אנחנו מציעים להתחבר אפילו כמה דקות לפני השעה שנקבעה - אם כבר תהיו שם כשהמראיין או המראיינת מתחברים, זה בהחלט יכול לתרום לרושם הראשוני שאתם יוצרים.
- לשדר עניין ומקצועיות - תפגינו התעניינות בדברי המראיין או המראיינת, תשאלו שאלות (אפשר אפילו לחשוב מראש על כמה שאלות ולכתוב לכם בצד) ותענו תשובות ענייניות ולא קצרות/ארוכות מדי. ואל תשכחו שגם שפת הגוף שלכם מדברת - אז תחייכו, תשמרו על קשר עין עם המצלמה (לפעמים, אגב, כדאי לעשות "Hide Self View" כדי לא להיות יותר מדי עסוקים באיך שאנחנו נראים) ותשלבו בעדינות תנועות ידיים כשאתם מדברים. אפשר לקרוא עוד על שפת גוף בראיון עבודה כאן.
- וגם להיעזר בשליפים - מיתרונות הריאיון בזום: אתם יכולים, למשל, להדפיס את קורות החיים שלכם ולשים בזווית העין, כך שכשיבקשו מכם לספר על עצמכם תוכלו להציץ בהם ולספר על הדרך המקצועית שלכם בלי להתבלבל. זה לא אומר שאתם לא צריכים להתכונן לריאיון, אבל זה מרגיע לדעת שאם אתם מאבדים את חוט המחשבה - מבט קטן בקורות החיים יכול להחזיר אתכם לדרך הנכונה.
- לחשוב קדימה - בדרך כלל המראיינים מעלים בעצמם את הנושא של המשך תהליך המיונים, אבל אם הם לא עושים את זה - אתם לגמרי יכולים לשאול בנימוס איך התהליך מתקדם מכאן כדי להבין מתי בערך אתם יכולים לצפות לתשובה ומה הצעדים הבאים. זה גם יראה שאתם מועמדים רצינים ומחויבים שבאמת מעוניינים במשרה.
אחרי הריאיון
- לפרגן לעצמכם - קחו נשימה, תנו לעצמכם טפיחה על השכם ואולי אפילו תזמינו את עצמכם לקפה. התכוננתם, השתדלתם והשקעתם בעתיד שלכם - מגיע לכם רגע להיות גאים בעצמכם, גם בלי קשר לתוצאת הריאיון.
- להמשיך לחפש - ועכשיו, אחרי שעצרתם לנוח ולפרגן לעצמכם, זה הזמן להמשיך בחיפושים. כל עוד אין לכם משהו סגור וחתום ביד, תפקחו עיניים ותהיו ערים להזדמנויות שצצות סביבכם. אתם גם בוודאות תראו איך אתם משתפרים מריאיון לריאיון 😊
מתכוננים לריאיון כמו המקצוענים שאתם